Volodimir Zelenski i-a făcut mai multe reproșuri legate de exportul cerealelor din Ucraina şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află marţi, 9 mai - de Ziua Europei, în vizită la Kiev.
Zelenski a criticat puternic restricțiile la importul de cereale în UE impuse de Bruxelles după plângerile unui grup de cinci țări din Europa Centrală și de Est, printre care și țara noastră. Președintele Ucrainei a reamintit că restricțiile ajută Rusia în războiul pornit împotriva țării sale.
„Toate restricțiile asupra exporturilor noastre sunt complet inacceptabile în acest moment. Ele doar întăresc abilitățile țării agresoare (Rusia, n.r.). Ne așteptăm ca UE să oprească toate restricțiile cât mai repede posibil”, a declarat Zelenski, la Kiev.
„Măsurile sunt severe, chiar crude și dezamăgitoare pe timp de război”, a adăugat Zelenski, citat de AFP, notează The Guardian.
Ursula von der Leyen a descris situația cerealelor ca fiind „dificilă”, în declarațiile făcute alături de președintele Zelenski la Kiev.
„Prioritatea imediată acum este ca tranzitul cerealelor să se desfășoare fără probleme și la cel mai mic cost posibil în afara Ucrainei către Uniunea Europeană. Este nevoie de o cooperare foarte strânsă a diferitelor părți interesate. Prin urmare, vom înființa împreună o platformă de coordonare”, a anunțat von der Leyen.
Nu a fost singura temă de pe agenda discuțiilor dintre șefa Comisiei Europene și Volodimir Zelenski de la Kiev. Președintele Ucrainei a declarat marţi că a discutat și despre integrarea europeană, despre problemele de apărare şi despre noi sancţiuni împotriva Rusiei cu Ursula von der Leyen. El a spus că se aşteaptă la o "apreciere pozitivă" a aderării Ucrainei la UE la summitul din iunie şi a mulţumit ţărilor europene pentru promisiunea de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie în războiul nejustificat pornit de Rusia.
Invazia Rusiei a limitat accesul pe canalul tradițional de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, fiind nevoie de exportul pe uscat prin țăriel vecine Ucrainei, reamintește publicația britanică. Astfel că statele membre au convenit să permită importul anumitor produse din Ucraina fără restricții cantitative și fără inspecții vamale și oficiale. Însă măsura a provocat pierderi uriașe fermierilor din aceste țări. Fermierii din unele țări UE, printre care și România, au protestat după scăderea prețurilor. Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia au cerut restricții în legătură cu importul cerealelor ucrainene în urma afectării fermierilor din țările respective.
Cele cinci ţări care au negociat cu executivul comunitar au susţinut că aşa-numitele "coridoare de solidaritate" - instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră - le-au inundat pieţele interne cu produse agricole ucrainene.
Iar în luna aprilie, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu toate părțile implicate pentru a asigura tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin țările UE, dar cu restricții.
Comisia Europeană a permis la sfârşitul lunii trecute, pe o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei - Polonia, Ungaria, României, Slovacia şi Bulgaria - să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele şi-i afectează pe producătorii locali. Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse şi la alte produse, spre nemulţumirea Ucrainei.
În urma protestului față de exportul cerealelor din Ucraina, „se pune temporar o barieră cerealelor din Ucraina. Femierii noştri şi piaţa au nevoie de un moment de respiro, timp în care să luăm cele mai bune decizii. Până la 5 iunie, importul de cereale din Ucraina către România va fi oprit, ca urmare a activării clauzei de salvgardare de către Comisia Europeană”, a anunțat și purtătorul de cuvânt al PNL - Ionuţ Stroe, la începutul acestei săptămâni.