Potrivit acestuia, „Gazprom”, care a fost angajat în cercetări cu permisiunea Danemarcei, nu s-a limitat la a studia chiar locul exploziei - nava a mers mai departe și, după 30 km, a găsit o coloană suspectă la joncțiunea conductelor. „Specialiștii cred că aceasta ar putea fi o antenă pentru recepționarea unui semnal pentru a activa un dispozitiv exploziv care poate fi încorporat în acest sistem de conducte”, a spus el, citat de Interfax.
Putin a spus că Rusia s-a oferit să formeze o echipă internațională de experți care să studieze zona în care Nord Stream a fost aruncat în aer și să caute posibile noi dispozitive explozive, dar a primit un răspuns vag. „Am putea coborî, împreună, în mod transparent, pentru ca toată lumea să înțeleagă acest loc și, dacă chiar există un fel de dispozitiv exploziv, să încercăm să-l dezamorsăm. <...> Ei au spus că „trebuie să așteptăm”, a spus președintele.
În același timp, Putin consideră că versiunea implicării unui „grup pro-ucrainean” în sabotaj este insuportabilă. În opinia sa, „amatorii” nu pot face acest lucru. „Sunt sigur că este o prostie completă. O explozie de acest fel, o asemenea putere, la o asemenea adâncime nu poate fi realizată decât de specialiști și susținută de toată puterea statului, care are anumite tehnologii”, a explicat Putin, adăugând că Statele Unite ale Americii ar putea fi interesate. astfel de sabotaj pentru a-și furniza GNL în Europa.
Putin a spus că explozia a fost atât de puternică încât țeava a fost smulsă și aruncată la o anumită distanță. Potrivit acestuia, „în practica mondială nu există nici măcar exemple de reparare a unor astfel de sisteme după astfel de incidente”, dar Rusia este gata să înceapă repararea. „Teoretic, tehnologic totul este posibil”, dar acest lucru va necesita timp, fonduri și noi tehnologii; în plus, ţările europene ar trebui să „îşi exprime interesul” pentru refacerea conductelor de gaz, a spus preşedintele.
Explozii pe șirurile gazoductelor Nord Stream au avut loc pe 26 septembrie 2022. Secțiunile avariate se află în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei. Oamenii legii din aceste țări și Germania au ajuns la concluzia că a fost un sabotaj, dar cine se află în spatele lui este încă necunoscut.
Pe 7 martie, mai multe mass-media occidentale au raportat deodată că un „grup pro-ucrainean” ar fi putut fi implicat în exploziile conductei. Kievul a spus că nu are nimic de-a face cu incidentul și că nu au informații în acest sens. Kremlinul a considerat articolele ca fiind umplute și o încercare de a distrage atenția de la adevărații organizatori ai sabotajului.