"Corupția este o boală. Aceasta nu poate fi eradicată doar prin intervenție externă. Este nevoie în primul rând ca pacientul să se mobilizeze. De aceea, eforturile României de a investi în instituții precum DNA sunt importante. Acesta este un indicator al modului în care românii au abordat misiunea dificilă de a combate corupția. Dar aici nu este vorba doar de instituții. Valorile și normele colective sunt la fel de importante. Eforturile de combatere a corupției vor deveni sustenabile numai dacă cetățenii au încredere în instituțiile publice și, implicit, dacă acestea sunt demne de încredere", a afirmat Adam Sambrook la conferința de lansare a raportului "Indexul sustenabilității DNA", ca parte a unui proiect susținut de Ambasada britanică la București împreună cu Fundația Konrad Adenauer România.
Adam Sambrook a subliniat că Ambasada Regatului Unit are ca obiectiv central susținerea partenerilor din România în lupta anticoruptie, efort care necesită răbdare, tenacitate și perseverență.
"Corupția este o boală cronică ce infectează fiecare element al vieții publice și care, din nefericire, se regăsește peste tot în lume. Banca Mondială estimează că darea de mită la nivel global atinge o mie de miliarde de dolari în fiecare an. La nivelul Uniunii Europene, corupția se ridică la 120 de miliarde de euro, foarte aproape de bugetul UE pentru un an întreg. Aceste fapte — mita și corupția — ne afectează pe toți. Fiecare dintre cei din această sală este o victimă a corupției. (... ) Știu că românii văd lupta împotriva corupției drept un element cheie al interesului lor național. Promovarea unei justiții în interesul cetățeanului și stabilirea unor mecanisme pentru combaterea corupției va ajuta România să dezvolte un sistem public mai eficient, să atragă mai multe investiții străine directe și să crească încrederea în economie", a mai declarat viceambasadorul Adam Sambrook.
Prezentă la eveniment, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit de o creșterea cu aproximativ 63% față de anii anteriori a numărului de sesizări/denunțuri primite de la cetățeni. Ea a arătat că în primele 10 luni din anul curent au fost înregistrate peste 4.500 de dosare și că aproximativ 42% dintre cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor/denunțurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% — ca urmare a sesizărilor unor instituții publice (altele decât serviciile de informații).