Așa cum se întâmplă atât de des în cazul atrocităților din Rusia lui Putin, probabil că accidentul aviatic a fost exact ceea ce părea a fi: asasinarea unui rival incomod de către conducătorul nemilos, scrie The New York Times.
La fel ca pe vremea lui Stalin, este posibil ca acest lucru să nu fie niciodată dovedit. Mai mult, într-un alt scenariu tipic sovietic, l-ar putea onora postul pe șeful Wagner, ca mare patriot, pentru a putea da vina pe răufăcătorii săi favoriți, "fasciștii" ucraineni și Occidentul degenerat.
Chiar era Putin să-l elimine pe Prigojin?
Într-o logică internă tipic rusească, e aproape firesc ca învingătorul să ia tot, inclusiv viața celui învins.
Așadar, atunci când Prigojin a ridicat mâna împotriva celui care l-a hrănit, și-a semnat condamnarea la moarte. În ciuda încercării liderului Wagner de a semnala că-și menține fidelitatea totală față de președinte, Putin a pornit numărătoarea inversă. Cu viclenia care l-a ajutat să se mențină 20 de ani la Kremlin, i-a lăsat adversarului impresia că l-a iertat doar pentru a-l aduce în poziția din care să-i aplice lovitura letală.
Putin și-a marcat din noua poziția. Prigojin este exemplul că cine trădează, dispare
Sacrificarea lui Evgheni Prigojin, cred jurnaliștii americani, are și rolul de avertisment sumbru pentru armata de lingăi și acoliți ai lui Putin. Aceștia vor înțelege mesajul că nici lingușeala și nici vechimea în slugărnicie nu te mai salvează dacă te-ai ridicat împotriva "șefului".
Nevoia de a impune loialitatea personală a devenit și mai critică odată cu invazia Ucrainei, o operațiune legată direct de Putin, care acumulează un cost teribil în vieți, comori și poziție internațională.
Având în vedere istoricul sordid al lui Prigojin, rămâne posibil ca noi și poate surprinzătoare dezvăluiri despre acest accident să fie încă în curs. Dar dacă se va dovedi că nu a fost opera lui Putin, ar putea fi doar pentru că cineva i-a luat-o înainte.