Pe un câmp din Gadheim, un mic sat din landul german Bavaria, trei drapele, o stâncă şi o masă de picnic marchează punctul care va deveni, după Brexit, noul centru geografic al Uniunii Europene.
Când s-a anunţat că Gadheim urma să devină centrul geografic al UE, proprietara terenului Karin Kessler a crezut că era vorba despre o glumă de 1 aprilie, în 2017, scrie AFP, potrivit Agerpres. Anunțul a fost făcut la nouă luni după referendumul prin care Marea Britanie a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană.
Calculul făcut de Institutul Francez pentru Informaţii geografice şi forestiere (IGN), bazat pe "un model gravitaţional", este foarte serios: 9 grade, 54 de minute, 7 secunde Est (longitudine) şi 49 de grade, 50 de minute şi 37 secunde Nord (latitudine) sunt coordonatele unui punct aflat la doar câteva sute de metri de casele aflate pe raza localităţii Gadheim, situată într-o regiune viticolă din sudul Germaniei.
Din aprilie 2017, municipalitatea locală şi Şcoala bavareză de amenajare peisagistică au creat o mică grădină în jurul punctului de acum devenit celebru, deşi incertitudinea legată de data Brexitului a durat multe luni. Satul are numai 78 de locuitori.
Un catarg fixat într-o stâncă şi vopsit în roşu şi alb desemnează noul centru geografic al Uniunii Europene.
Uşor înclinat, el indică direcţia spre Westerngrund, un alt sat aflat la circa 60 de kilometri şi care este fostul centru geografic al UE, detronat de Gadheim.
Drumul din actualul centru – municipalitatea Westerngrund, din sudul Germaniei – până în Gadheim are circa 55 de kilometri şi se parcurge în aproximativ o oră. La intrarea în localitate, o pancartă pe care scrie “Viitorul centru al Europei” îi întâmpină de pe acum cu mândrie pe vizitatori, iar localnicii au pregătit deja şi stâlpul pe care ar urma să fluture steagul Uniunii Europene.
Centrul geografic al Uniunii Europene se află doar temporar în Gadheim, care va pierde probabil acest statut într-o bună zi..
Centrul geografic al UE s-a deplasat uşor de-a lungul timpului, dar a rămas în Germania de la extinderea UE de la 15 la 25 de membri, în 1 mai 2004.
Înainte de această dată, centrul UE s-a aflat timp de un deceniu în Belgia.
Dar, după 2004, s-a schimbat de mai multe ori, rămânând tot pe solul german.
Atunci când Croaţia s-a alăturat UE, în iulie 2013, satul bavarez Westerngrund, aflat la 60 de kilometri nord-vest de Gadheim, a moştenit acest statut special, de centru geografic al Uniunii Europene.