„Procesul va permite cetățenilor ucraineni obișnuiți și curajoși să ceară despăgubiri de la figuri-cheie din „mașina de război Putin” pentru atrocitățile comise în Ucraina”, a declarat miercuri firma britanică de avocatură McCue Jury & Partners, reprezentând reclamanții. Ea intenționează să solicite trimiterea în judecată a inculpaților, precum și recuperarea în detrimentul bunurilor sancționate și nesancționate aparținând „orice organizație” asociată cu operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina.
Până de curând, autoritățile ruse au negat oficial orice legătură cu Wagner PMC, care a participat la ostilitățile din Ucraina de partea separatiștilor din 2014. Prigojin însuși a declarat, de asemenea, că nu are nimic de-a face cu asta. A încetat să se mai ascundă în această toamnă, când a mers în colonii pentru a recruta personal prizonieri pentru războiul din Ucraina.
Înalta Curte de Justiție din Regatul Unit este una dintre cele mai înalte trei instanțe din Anglia și Țara Galilor (cu excepția Curții Supreme). Audiază cauze civile de „înaltă valoare și importanță”, „cazuri penale grave”, precum și apeluri.
McCue Jury consideră că procesul intentat pune o nouă bază pentru urmărirea în justiție a teroriștilor: „Credem că este prima dată în istorie când o companie militară privată a fost trasă la răspundere pentru terorism și coluziune cu clientul său - un stat necinstite pentru a duce un război ilegal”. Chiar dacă nu vor fi trași la răspundere, procesul va dezvălui „natura ilegală a conspirației dintre Prigojin, Wagner și mașina militară a lui Putin pentru a teroriza poporul ucrainean”.
Procesul „are potențialul de a schimba fundamental modul în care lumea vede utilizarea unor astfel de organizații de către regimurile care încearcă să se distanțeze și să se ascundă de crimele lor internaționale”, insistă compania.
McCue Jury („avocați fără compromisuri pentru orice client care trebuie să lupte”, conform site-ului companiei) este membru al Alianței pentru Justiție pentru Ucraina. A fost creat de avocații occidentali pentru a sprijini guvernul și poporul Ucrainei, inclusiv prin dezvoltarea de strategii juridice pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de război. În vară, alianța a început să strângă bani pentru a depune procese. Actuala este finanțată doar din astfel de fonduri.
Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor a Parlamentului Britanic a decis în luna martie să lanseze o anchetă asupra acțiunilor lui Wagner și ale altor PMC în agresiunea împotriva Ucrainei. La o reuniune a comitetului din 1 noiembrie, McCue Jury a prezentat dovezi ale torturii, crimei și violurilor comise de luptătorii lui Wagner, pe care avocații le numesc „armata privată (sau personală) a lui Putin” (armata privată a lui Putin).
La ședința comitetului a vorbit și Mihail Hodorkovski, spunând că liderii Wagner au acum aceeași influență politică în Kremlin ca ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul Apărării Serghei Șoigu. Potrivit lui Hodorkovski, Prigojin este în spatele numirii generalului Serghei Surovikin, cunoscut pentru bombardarea nemiloasă a țintelor civile din Siria, în calitate de comandant al grupării militare ruse din Ucraina.
După numirea lui Surovikin, Rusia a început atacuri masive cu rachete și drone kamikaze asupra infrastructurii energetice și zonelor rezidențiale ale orașelor ucrainene.
Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, l-a numit pe Wagner o „organizație privată” și pretențiile legale împotriva sa „o declarație fără rezerve a problemei”.