„Autorităţile ucrainene ar trebui să înceteze să mai posteze pe reţelele de socializare şi de mesagerie filmări cu soldaţi ruşi luaţi prizonieri pentru a-i expune public, în special cele în care aceştia sunt umiliţi sau ameninţaţi", se arată în comunicat.
"Astfel de tratamente aplicate prizonierilor de război încalcă protecţiile prevăzute de convenţiile de la Geneva" privind dreptul umanitar internaţional, adaugă organizaţia.
Ucraina a făcut o amplă mediatizare înregistrărilor video cu prizonieri ruşi în care aceştia sunt forţaţi să se căiască, mijloc de propagandă denunţat de altfel şi de Comitetul Internaţional al Crucii Ruşii, care a amintit Kievului că inamicii capturaţi trebuie trataţi cu "demnitate".
"Obligaţia de a-i proteja pe prizonierii de război de curiozitatea publicului, precum şi de a-i scuti de intimidări sau umiliri face parte din lucrurile cerute pentru a le asigura un tratament uman şi pentru a le proteja familiile", a amintit în comunicat Aisling Reidy, consilieră juridică a HRW.
Atacată de Rusia din 24 februarie, Ucraina a implementat o strategie de comunicare masivă şi eficace, scrie AFP, în special pe reţelele sociale, destinată propriei populaţii, ruşilor şi comunităţii internaţionale.
HRW menţionează că le-a scris autorităţilor ucrainene în legătură cu acest subiect din 10 martie şi încă aşteaptă un răspuns.
ONG-ul adaugă că a documentat şi numeroase încălcări ale regulilor războiului şi posibile crime de război imputabile ruşilor.
"Abuzurile forţelor ruse sunt numeroase şi răspândite, provocând pagube în rândul civililor. În acelaşi timp, Ucraina are în mod clar obligaţii de respectat, între care tratamentul legal al prizonierilor de război", a notat Reidy.