Beijingul a dat asigurări că intenționează să lupte pentru „reunificare” cu insula cu cel mai mare „sincer și efort”. Cu toate acestea, în cazul unor provocări și încălcări ale „liniilor roșii” de către Taiwan și „forțelor de intervenție externe”, acesta va trebui să ia măsuri extreme.
Nu promitem să renunțăm la folosirea forței și să ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare împotriva amestecului forțelor externe și a acelor puțini separatiști care susțin „independența Taiwanului”.
Consiliul de Stat a subliniat că este inutil să reziste: o astfel de luptă „nu va rezista testului istoriei și culturii națiunii chineze”. Este imposibil să reușiți în problema independenței Taiwanului în fața „determinării și voinței a peste 1,4 miliarde de chinezi”, a adăugat ministerul.
Documentul intitulat „Chestiunea Taiwan și reunificarea Chinei într-o nouă eră” a fost lansat în mijlocul celui mai mare exercițiu militar din istorie, în apropierea insulei. Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) și-a anunțat finalizarea cu succes miercuri, scrie South China Morning Post.
„PLA a îndeplinit cu succes o serie de sarcini și a testat eficient capacitatea de luptă comună a diferitelor ramuri ale armatei”, a declarat Shi Yi, un oficial al Comandamentului de Est al Armatei, adăugând că China va continua să monitorizeze situația în Strâmtoarea Taiwan și va efectua manevre regulate pentru a îmbunătăți pregătirea trupelor de luptă.
Situația din jurul Taiwanului a escaladat săptămâna trecută, ca urmare a unei vizite la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a considerat călătoria ca o încălcare a principiului „o singură China”, a protestat ferm la Washington și a promis că va lua „măsuri puternice”.
Drept urmare, PLA a anunțat exercițiul, care trebuia să dureze până pe 7 august, dar s-a încheiat abia pe 10. Manevrele au inclus lansări de rachete balistice, dintre care unele au survolat Taipei; precum și atacuri maritime și aeriene simulate în cerul și apele din jurul Taiwanului. De fapt, a fost o blocare completă a insulei.
China a impus , de asemenea, sancțiuni , interzicând exportul de nisip pe insulă și importul de macrou congelat din Taiwan. În plus, restricțiile personale au afectat-o pe Pelosi și familia ei.
În același timp, Casa Albă l-a convocat pe ambasadorul chinez, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al administrației prezidențiale americane. Conducerea SUA a fost revoltată de acțiunile militare pe care Beijingul le-a lansat în strâmtoarea Taiwan după vizita lui Pelosi.
Kremlinul, dimpotrivă, a susținut China, spunând că „atitudinea sensibilă a Chinei față de această problemă” este absolut justificată.
Problema Taiwanului a apărut în 1949, când a fost proclamată Republica Populară Chineză și o parte a partidului Kuomintang chinez s-a stabilit pe insula Taiwan. Beijingul insistă asupra „principiului o singură China”, conform căruia este imposibil să recunoaștem simultan atât RPC, cât și Republica Chineză pe Taiwan. În același timp, aproape toate statele majore au birouri culturale și economice neoficiale în Taipei.