Fumatul recreațional a fost interzis de marți în Australia. Guvernul de la Melbourne a luat măsuri drastice pentru a stopa vapatul în rândul tinerilor. Australia are cele mai dure măsuri anti-fumat din lume.
Guvernul de la Canberra pregătește în continuare măsuri pentru a motiva populaţia tânără să renunţe la fumat. Deja au fost înăsprită legislația legată de țigările electronice în urma creșteri ialarmante a numărului de adolescenți care deja fumează.
Urmează să fie introduse standarde minime de calitate la țigări, iar vânzarea de țigări electronice este limitată, fiind posibilă doar în farmacii, pe bază de rețetă medicală.
Astfel că, pentru reducerea vânzării de țigări pentu a ajuta fumătorii să renunțe la fumat, vor fi interzise țigările de unică folosință, deseori aromate, importul de țigări fără prescipție medicală și limitarea nivelului de nicotină al acestora.
Australia a interzis marţi fumatul recreativ şi a înăsprit alte aspecte ale legislaţiei privind ţigările electronice, în cadrul celei mai mari măsuri drastice luate împotriva industriei tutunului din ultimii zece ani pentru a încerca să oprească creşterea alarmantă a numărului de adolescenţi care fumează.
Guvernul îşi propune să interzică toate ţigările de unică folosinţă, care vin adesea în arome de fructe, să interzică importul de ţigări fără prescripţie medicală şi să limiteze nivelul de nicotină, urmărind ca vânzarea de ţigări să se limiteze la a ajuta fumătorii să renunţe la fumat.
Ministrul Sănătății australian - Mark Butler a explicat că produsele de vapat creează o nouă generație de dependenți în Australia. Deși țigările electronice sunt considerate de mai mulți ani ca produse care ajută fumătorii să renunțe la fumat. Potrivit statisticilor din Australia, vapatul a explodat în special în rândul tinerilor din orașe, notează BBC.
„La fel cum au făcut cu fumatul... Big Tobacco a luat un alt produs care dă dependență, l-a pus în ambalaje strălucitoare, a adăugat arome dulci pentru a crea o nouă generație de dependenți de nicotină. Am fost păcăliți”, a declarat , marți, M. Butler într-un discurs în care a anunțat principalele măsuri de a interzice vapatul recreațional.
Guvernul australian susține că țigările electronice reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică, afectând în mod covârșitor tinerii, dintre care mulți nu au fumat până acum. Potrivit datelor statistice, unul din șase australieni cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani și unul din patru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani folosesc vapingul în locul fumatului cu țigări obișnuite.
„Doar 1 din 70 de oameni de vârsta mea a fumat țigări electronice”, atrafge atenția ministrul sănătății australian, care are 52 de ani. Acesta susține că țigările electronice și alte produse asociate vapatul îi vizează în mod deliberat pe adolescenți și tineri, și chiar copii, pentru că sunt ușor disponibile „alături de acadele și batoane de ciocolată” în magazine.
Australia, cu una din cele mai stricte legi anti-fumat din lume, a interzis în urmă cu peste 10 ani. În 2012 a fost interzisă distrbuirea, vânzarea de țigări în ambalajele marcilor respective, fiind impuse pachete cu același design, uniform și tern, natrăgător, în campania susținută anti-fumat. Iar firmele producătoare de tutun au apelat la vânzarea de ţigări electronice cu arome și modele diverse, vizând o nouă generație de consumatori.
De asemenea, ministrul australian al sănătății a amintit că vapatul devine „problema numărul unu” în obiceriurile liceenilor. Una din primele măsuri pentru a stopa vapatul în școli a fost instalarea unor detectoare de fum de țigară electronică, potrivit presei australiene.
Experții în sănătate și medicii au avertizat că vapatul a devenit o „epidemie” la tineri mai ales și că nu sunt lipsite de riscuri, conținând adesea substanțe chimice, iar urmările pe termen lung ale utilizării lor nu sunt încă clare. Asta în condițiile în care țigările electronice sunt considerate mai sigure decât țigările obișnuite, pentru că nu conțin tutun dăunător. În Anglia, de exemplu, acestea sunt date gratis unor fumători înscriși într-un program special de renunțare la fumat, mai scrie BBC.