"Nu există niciun acord în cadrul Eurogrup-ului. Există semnale puternice că Grecia este deschisă la negocieri serioase, iar membrii Eurogrup sunt pregătiţi să se reunească în orice moment", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, citat de Mediafax.
"Eu sunt convinsă că un acord între Grecia şi creditori este încă posibil", a transmis cancelarul german, Angela Merkel, citată de ziarul italian „La Repubblica”. Dar, a subliniat doamna Merkel, Grecia trebuie să aplice reformele structurale promise!
Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a prezentat, joi seară, noi propuneri de reforme omologilor săi din zona euro, reuniţi în Luxemburg, fără a se ajunge la un acord convenabil pentru toate părțile aflate la masa negocierilor.
Reuniunea, care a durat aproape o oră și jumătate, a fost calificată drept "tragică" de către o sursă europeană participantă la discuții: „Nu a fost nici măcar o cerere pentru prelungirea programului" de asistență financiară în curs, de care Atena beneficiază din 2012.”
Dacă nu erau așteptate progrese, creditorii Greciei — UE și FMI — doreau, totuși, să se facă un pas înainte în negocierile dificile asupra continuării finanțării acestei țări.
Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care a pus, astfel, presiune pe statul elen să ajungă la un acord cu creditorii.
Soarta Greciei depinde de un acord privind economiile bugetare ce trebuie realizate. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.