"Pot spune că au fost observate indicii privind activităţi la frontieră, dar este prea devreme să stabilim că a avut loc o retragere", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, citat de AFP.
"Dacă acesta este începutul retragerii, îl primim favorabil", a adăugat Carney.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat miercuri că a decis retragerea trupelor pentru a crea un mediu favorabil organizării scrutinului prezidenţial în Ucraina pe 25 mai.
Efectivele militare ruse staţionate la frontierele Ucrainei au început pregătirile pentru demontarea poziţiilor şi pentru revenirea în bazele permanente, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Efectivele din zonele Briansk, Belgorod şi Rostov se pregătesc să revină în bazele permanente, precizează Ministerul rus al Apărării.
Alianţa Nord-Atlantică şi Administraţia de la Kiev au anunţat marţi că nu pot confirma retragerea trupelor ruse din apropierea frontierelor Ucrainei, deşi poliţia de frontieră ucraineană a anunţat o retragere a efectivelor ruse la o distanţă de cel puţin zece kilometri.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat luni revenirea în bazele permanente a militarilor mobilizaţi, oficial pentru exerciţii, în apropiere de frontiera ucraineană. Conform serviciilor secrete occidentale, 40.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la frontiera cu Ucraina. Săptămâna trecută, Putin afirma să trupele deja fuseseră retrase, dar NATO şi Statele Unite nu au confirmat informaţia.