Un înalt oficial al uneia dintre țările din europene membre ale G7 a declarat că a durat mult mai mult decât se așteptau mulți oficiali la începutul acestui an, dar progresul lent în contraofensiva Ucrainei a temperat așteptările. Potrivit acestuia, aliații trebuie acum să planifice sprijin financiar pentru a continua să sprijine Kievul în timpul unui conflict atât de lung.
Liderii G7, inclusiv președintele american Joe Biden, și-au anunțat prognoza la Adunarea Generală a ONU, care a început la New York pe 16 septembrie. Reprezentanții Grupului celor Șapte țări au discutat luni problema în culise și au convenit că războiul va continua probabil pe termen mediu și lung, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
În același timp, Biden a confirmat public că Statele Unite, aliații și partenerii săi „vor continua să sprijine poporul curajos al Ucrainei în timp ce își apără suveranitatea, integritatea teritorială și libertatea”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru ajutor militar și umanitar acordat Ucrainei, pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei ruse care se află acum la al doilea an. Aliații au furnizat arme și antrenament pentru contraofensiva Ucrainei, dar Forțele Armate ucrainene întâmpină dificultăți să străpungă liniile defensive ale Rusiei. A mai rămas din ce în ce mai puțin timp din cauza deteriorării iminente a condițiilor meteo și apropierii iernii, ceea ce va complica operațiunile militare.
Cu o zi înainte, președintele șefilor de stat major al SUA, generalul Mark Milley, a spus că va dura „foarte mult timp” pentru ca Ucraina să obțină o victorie completă. Potrivit acestuia, eliberarea teritoriilor ocupate nu va fi posibilă în timpul actualei contraofensive, deoarece în această parte a țării sunt „cu mult peste 200.000 de soldați ruși”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recomandat, de asemenea, pregătirea pentru un conflict prelungit. El a menționat că toată lumea și-ar dori o pace rapidă, dar dacă Ucraina încetează să lupte chiar acum, existența ei „se va încheia”.
Un război lung este prezis și în Germania. Generalul-maior al armatei germane, șeful centrului pentru Ucraina din ministerul german al Apărării, Christian Freuding, a spus că sfârșitul ostilităților ar trebui așteptat nu mai devreme de 2032.