Ţara, cu 47 de milioane de locuitori, a recenzat în total 3.005.487 de cazuri de la debutul pandemiei, un bilanţ subevaluat în contextul în care un studiu guvernamental de seroprevalenţă a indicat deja la jumătatea lunii decembrie că zece la sută din populaţie, sau aproximativ 4,7 milioane de persoane, au contractat virusul.
În ultimele 24 de ore au fost recenzate 16.402 de cazuri. Numărul de morţi se ridică la 63.061 din care 766 de luni.
Din luna octombrie, premierul Pedro Sanchez estima deja numărul de cazuri la trei milioane, în timp ce raportul oficial a arătat doar puţin peste un milion de cazuri.
Mulţi spanioli nu au putut fi testaţi în timpul primului val al epidemiei, primăvara trecută, din cauza saturaţiei sistemului de sănătate.
În Spania a crescut puternic numărul de cazuri după sărbătorile de iarnă şi a înregistrat un milion de cazuri suplimentare în mai puţin de o lună, pragul de două milioane fiind depăşit pe 7 ianuarie.
Dar după ce a decretat în primăvară una dintre cele mai stricte izolări din lume, Guvernul refuză pentru moment să impună din nou o astfel de măsură.
În schimb, regiunile au înăsprit restricţiile în ultimele săptămâni, ceea ce a permis reducerea incidenţei.
De la începutul campaniei de vaccinare la sfârşitul lui decembrie, Spania a administrat deja peste 2 milioane de doze şi speră să vaccineze 70% din populaţia sa de acum până la finalul anului. Mai mult de 800.000 de persoane au primit deja cele două doze.
Ca şi în alte părţi, autorităţile spaniole sunt îngrijorate de apariţia variantelor depistate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.
Regiunea Madrid a anunţat vineri că a depistat primul caz al variantei braziliene în Spania. Varianta britanică s-a răspândit deja în Spania şi autorităţile sanitare consideră că ar putea fi majoritară în ţară în luna martie.