Decizia vine în urma unei solicitări a Bulgargaz, principalul furnizor de gaze şi furnizor public al ţării balcanice, transmite Agerpres.
Preţurile gazelor naturale au crescut în Europa în ultimul an, amplificând presiunile inflaţioniste şi ameninţând să slăbească încrederea consumatorilor.
Autoritatea de reglementare a stabilit preţul gazului în ianuarie la 133,4 leva (77,60 dolari) pe MWh înainte de costurile de transport şi taxe, de la 102,3 leva în decembrie.
Bulgargaz a spus că preţul pentru consumatorii bulgari va fi în continuare cu aproximativ 35% mai mic decât preţurile de la huburile europene de gaze, deoarece compania îşi asigură mixul de gaze printr-un contract hibrid pe termen lung cu Gazprom din Rusia şi un contract indexat pe petrol cu SOCAR din Azerbaidjan.
Autoritatea de reglementare în domeniul energiei a spus că creşterea ar putea exercita presiuni asupra companiilor de termoficare care se bazează pe gaze naturale, după ce Parlamentul a îngheţat preţurile la electricitate şi încălzire până la sfârşitul lunii martie.
Instituţia a îndemnat noul guvern de centru să lanseze o schemă de ajutor de stat pentru a ajuta companiile de încălzire să facă faţă preţurilor mai mari la gaze.
Bulgaria importă aproximativ 3 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an, în principal de la Gazprom. Cantităţi mai mici de gaze sunt importate şi din Azerbaidjan.
Bulgargaz a anunţat într-o declaraţie separată că are stocuri suficiente de gaze natural pentru a face faţă cererii crescute până la sfârşitul lunii martie.