„Am văzut crime brutale în Bucea și în alte părți din Ucraina, care au avut loc în perioada în care Rusia controla aceste zone, așa că ei (rușii - n.red.) sunt responsabili pentru acest lucru. În al doilea rând, avem informații din surse diferite, precum și din surse deschise, cum ar fi mass-media sau sateliții comerciali, și toate ne arată un singur lucru: că au fost crime odioase, că au fost comise în diferite părți ale Ucrainei exact când Rusia controla aceste teritorii”, a spus Stoltenberg.
Totodată, el și-a exprimat opinia că mai târziu vor mai apărea dovezi ale crimelor brutale ale soldaților ruși și ale focului îndreptat asupra civililor, care este catalogat crimă de război.
„Nu mai vedem astfel de fapte pentru că Rusia controlează încă o mare parte a acestor teritorii. Dar când își va retrage trupele și vor intra forțele ucrainene, mă tem că vom vedea mai multe gropi comune, mai multe crime și mai multe dovezi ale crimelor de război”, a spus secretarul general al NATO .
El a subliniat importanța unei investigații internaționale amănunțite. Aliații NATO ajută Organizația Națiunilor Unite și Curtea Penală Internațională în colectarea și conservarea probelor și informațiilor. Acest lucru va asigura că toți cei care au comis sau au fost implicați în aceste infracțiuni sunt aduși în fața justiției.
Irpin, Bucha, Gostomel și întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadatorii ruși. Uciderile în masă ale civililor de către ocupanți au fost înregistrate în orașele și satele eliberate.
Printre victimele crimelor de război din Rusia deja găsite se numără femei violate ale căror trupuri au fost arse, oficiali guvernamentali uciși, copii, bătrâni și bărbați. Mulți au mâinile legate, există urme de tortură și mulți oameni au fost împușcați în ceafă.
Potrivit procurorului general al Ucrainei, Iryna Venediktova, pe 3 aprilie, 410 cadavre de civili uciși de ruși au fost scoase de pe teritoriul eliberat al Regiunii Kiev.