"Acest summit are loc într-o perioadă crucială pentru Alianță, când plăcile tectonice ale securității euro-atlantice s-au deplasat atât în Est, cât și în Sud", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în comunicat, cu referire la criza din Ucraina, respectiv la amenințarea reprezentată de Statul Islamic.
"Noi punem deja în aplicare cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la sfârșitul Războiului Rece. La Varșovia, vom trasa calea pentru adaptarea Alianței la noul mediu de securitate, astfel încât NATO să rămână pregătită să apere toți Aliații împotriva oricărei amenințări, indiferent de unde ar veni", a subliniat Stoltenberg.
La precedentul summit, de la Newport (Țara Galilor) din septembrie 2014, NATO a aprobat planuri extinse de întărire a capacităților defensive în Europa de Est, menite să ofere noi asigurări aliaților din regiune, îngrijorați de intervenția rusă în Ucraina, că blocul nord-atlantic îi va proteja de un eventual atac.
Anterior, în cursul acestei luni, Polonia și statele baltice au declarat că vor cere desfășurarea de trupe NATO permanente pe teritoriile lor pentru a contracara intensificarea acțiunilor militare ale Rusiei. Un document intern polonez dă de înțeles că acest subiect ar putea fi ridicat la summitul de la Varșovia.
Alegerea capitalei polone ca loc de desfășurare a summitului are o semnificație simbolică, aici fiind semnat în 1955 Tratatul de la Varșovia, prin care URSS și statele comuniste est-europene încercau să contrabalanseze înființarea NATO, cu patru ani mai devreme. Tratatul a fost dizolvat în mod oficial la 1 iulie 1991, la doi ani după căderea Zidului Berlinului.