Asistentul secretarului general ONU pentru drepturile omului, Ivan Simonovic, a declarat, la Geneva, că se observă un flux tot mai mare de luptători "neoficiali" în estul Ucrainei şi se adună tot mai multe dovezi că în lupte sunt implicaţi şi militari ruşi. Rusia respinge însă acuzaţiile că îi susţine pe rebelii proruşi cu armament şi trupe.
Oficiali ONU au intervievat, pe 21 mai, doi ruşi capturaţi în estul Ucrainei. Cei doi vor să fie trataţi ca militari capturaţi, însă Rusia afirmă că ei sunt foşti militari care au părăsit armata. Cei doi au fost acuzaţi de terorism de către autorităţile ucrainene, care i-au pus "între ciocan şi nicovală", a afirmat Simonovic.
"Este foarte dificil să dovedeşti că sunt militari sau nu. Acesta este motivul pentru care noi vorbim de obicei despre «luptători» din Federaţia rusă", a declarat Armen Harutyunyan, şeful Misiunii ONU pentru monitorizarea drepturilor omului în Ucraina.
Dacă se dovedeşte că Rusia este parte activă în război, Moscova poate fi acuzată de crime de război şi riscă eventuale procese la Curtea Penală Internaţională (CPI), la care Kievul vrea să adere.
Declararea sau nu a Rusiei parte a conflictului din estul Ucrainei este de competenţa Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) - garantul Convenţiei de la Geneva, care stabileşte regulile războiului.
În iulie, Comitetul a declarat conflictul din Ucraina război civil - "conflict armat non-internaţional". CICR nu a anunţat vreo schimbare a poziţiei oficiale, iar un purtător de cuvânt al Comitetului a refuzat să spună dacă organismul şi-a schimbat între timp evaluarea.
Deşi cele două părţi aflate în conflict pretind că ar reprezenta interesele oamenilor din regiune, ONU afirmă că nu există o susţinere populară a confruntărilor armate, care s-au soldat cu cel puţin 15.962 de morţi, de când a început, la jumătatea lui aprilie 2014, şi până în prezent.