"Eu intru in discuţiile care se deschid cu optimism, chiar dacă sunt conştientă de imensa muncă ce ne aşteaptă", a declarat cancelarul la Berlin, la deschiderea unei sesiuni maraton de negocieri de cinci zile între familia sa politică conservatoare şi social-democraţii SPD.
"Cred că putem ajunge la acest lucru", a adăugat ea, subliniind că are drept scop "crearea condiţiilor pentru a forma un guvern stabil" în ţară.
Alegerile parlamentare din septembrie, marcate de un progres al extremei-drepte şi un regres al partidelor tradiţionale, nu au permis formarea unei majorităţi evidente în camera deputaţilor.
Cancelarul şi tabăra sa creştin-democrată au încercat mai întâi să formeze un guvern de coaliţie cu liberalii şi ecologiştii, dar fără succes.
Acum nu îi mai rămâne Angelei Merkel ca formulă de coaliţie majoritară decât o alianţă cu SPD, cu care a guvernat deja în guvernul precedent (2013-2017), care gestionează în prezent afacerile curente ale ţării.
"Trebuie să cădem de acord", a declarat duminică la sosire Horst Seehofer, preşedintele formaţiunii conservatoare bavareze CSU, aliata CDU a dnei Merkel.
Subiectele de dispută cu social-democraţii sunt însă numeroase, în special în ceea ce priveşte politica migratorie, Europa sau investiţiile publice.
Mai mult, SPD este foarte divizat în privinţa continuării guvernării cu creştin-democraţii. După o înfrângere serioasa în alegerile legislative, baza este majoritar favorabilă să rămână în opoziţie şi ar putea deraia în cele din urmă un eventual acord al liderilor partidelor.
Sesiunea de negocieri care se deschide duminică este de aşteptat să dureze cinci zile. Părţile vor decide apoi dacă estimează sau nu că au convergenţe suficiente pentru a negocia o coaliţie.
Dar militanţii SPD vor avea ultimul cuvânt de spus la un congres pe 21 ianuarie.
În caz de eşec, ar rămâne doar opţiunea unui guvern conservator minoritar, pe care Angela Merkel nu îl doreşte, sau desfăşurarea unor noi alegeri.