Rolul Rusiei este să construiască o nouă lume, susține Vladimir Putin. Analiștii spun însă că lumea șefului de la Kremlin seamănă mai degrabă cu cea din renumitul roman distopic 1984, al lui Orwell. Putin dorește să realizeze supravegherea populației prin așa-numitul sistem Big Brother, relatează Realitatea PLUS. Iar modelul este preluat, bineînțeles, din China, aliatul tradițional al Moscovei.
Rusia urmărește în conflictul din Ucraina să construiască o nouă lume, lipsită de hegemonia occidentală, a declarat președintele Vladimir Putin la Soci. Liderul rus a acuzat Occidentul că și-a pierdut simțul realității.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a spus, într-un discurs la Moscova, că războiul din Ucraina nu este un conflict teritorial, ci unul care să instaureze o nouă ordine mondială. Putin insistă că „această lume trebuie să fie multipolară și să nu mai răspundă comenzilor Occidentului”.
Discursul lui Putin vine și pe fondul avansului încetinit al contraofensivei ucrainene. Dar și în contextul tensiunilor din SUA dar și în UE pe tema sprijinului militar pentru Ucraina. trupeor ucrainenere loc pe fondul unei înaintări încete a ofensivei ucrainene pentru eliberarea propriului teritoriu. De asemenea, există temeri majore că aliații nu vor mai avea puterea de a sprijini financiar Kievul. Un ajutor american de 6 miliarde de dolari tocmai a fost oprit de Congres.
Putin a declarat că Rusia urmăreşte în conflictul din Ucraina să "construiască o nouă lume" lipsită de "hegemonia" occidentală. El a acuzat Occidentul că şi-a pierdut simţul măsurii şi al realităţii refuzând cu o atitudine "arogantă" orice compromis, potrivit Reuters.
„Sarcina noastră este să construim o nouă lume. Noi nu am pornit așa-zisul război din Ucraina. Din contră, încercăm să îl încheiem”, a declarat Putin într-un discurs la Moscova.
Lumea nouă a lui Putin pare că a început să ia deja naștere. Pentru că Universitatea Socială de Stat din Rusia a dezvoltat deja un sistem de evaluare socială. Potrivit acestui sistem, rușii vor fi împărțiți în categorii și va fi folosit în activitatea autorităților și a organizațiilor publice.
„Deja se folosește. Am avut o mulțime de cazuri de infracțiuni în care acuzațiile s-au bazat pe informații din conversațiile de telefon. Pentru acest lucru este nevoie de aprobarea instanței, dar nicio problemă, deși avem o constituție care interzice astfel de urmăriri”, spune avocatul Ilya Shablinsky, relatează Realitatea PLUS.
NOUL COD SOCIAL DIN RUSIA DORIT DE PUTIN - LA FEL CA ÎN CHINA
Regimul Putin plănuiește să atribuie fiecărui cetățean un „cod de punctare cu două componente”, constând din „statut social” și „nivel social”.
Universitatea Socială de Stat din Rusia (RSSU) a dezvoltat un sistem de evaluare socială numit „Noi”. Potrivit acestui sistem, rușii vor fi împărțiți în categorii, și va fi folosit în activitatea autorităților și a organizațiilor publice, scrie mass-media rusă.
Specialiștii ruși care au dezvoltat sistemul spun că acest cod va fi o „matrice a calităților și caracteristicilor acumulate ale unei persoane”, precum și o „cuantificare a rezultatelor și potențialului obținut în plan social”.
Calculul va ține cont de educație, vârstă, boli, cazier judiciar, premii, semnificație pentru societate și multe altele.
Primii utilizatori ai versiunii de testare a programului au fost studenți: participanții trec un chestionar, răspunzând la întrebări despre educație, familie, copii, surse de venit, beneficii, istoric de credit, cazier judiciar, deținerea de conturi în rețelele sociale, cunoașterea limbilor străine etc., notează și ziare.com.
Un cetățean primește o mie de puncte, care pot fi câștigate pentru voluntariat, sprijinirea guvernului pe rețelele de socializare și multe altele. Punctele pot fi retrase cetățenilor ruși dacă încalcă regulile de circulație, critică guvernul sau participă la proteste.
Dacă ratingul se menține la un nivel de 1050 și peste, oamenii pot primi, de exemplu, produse gratuite într-unul dintre lanțurile de magazine din țară. Pe de altă parte, dacă ratingul scade la 599 de puncte sau mai jos, oamenii vor avea probleme în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă sau chiar alte lipsuri de drepturi cetățenești.