"Pe 13 decembrie, echipajul navei ruse Smetlivy, care se afla la 22 de kilometri de insula grecească Lemnos în nordul Mării Egee a evitat o coliziune cu un pescador turc", a anunțat Ministerul Apărării rus, care a adăugat că echipajul a folosit arme ușoare pentru a avertiza vaporul.
Tensiunile au continuat să se adâncească între Rusia și Turcia, după incidentul din 24 noiembrie. Statul Major al armatei turce a interzis personalului său și cadeților de la academia militară să meargă în Rusia în vacanță, ca o măsură de precauție.
În schimb, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, anunța, la finele lunii noiembrie, după întrevederea cu omologul său sirian, Walid Muallem, că Rusia a decis să suspende regimul fără vize cu Turcia de la începutul lui 2016. Înainte de consultările cu Muallem, șeful diplomației ruse declara că Ankara "a depășit limitele admisibilului și acest lucru ar putea duce Turcia într-o situație complicată".
În replică, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a adoptat un ton diplomatic, catalogând măsurile pregătite de Moscova drept "emoţionale" şi "inadecvate".
"Suntem parteneri strategici ... Anularea proiectelor strategice comune? Oare aceste abordări sunt adecvate? În primul rând, politicienii şi comandanţii noştri militari ar trebui să iniţieze discuţii despre erorile care au fost făcute, apoi să se concentreze pe depăşirea erorilor făcute de ambele părţi. În schimb, se fac afirmaţii emoţionale de acest gen, care nu ar fi corecte", declara, în aceeași zi, Erdogan.
Mai mult, Ankara a refuzat să prezinte scuze Rusiei, după doborârea avionului, susținând că avea dreptul legitim să își protejeze spațiul aerian.
Armata turcă a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave".