Invitat într-o emisiune la Pro TV să comenteze avertismentele recent lansate de Rusia către România în legătură cu operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, Robert Kaplan a spus: "Cred că spune".
Potrivit lui Kaplan, imperialismul rus în secolul XXI foloseşte în primul rând subversiunea ca modalitate de manifestare, mai puţin forţa armată brută, notează ziare.com.
"De exemplu, sugrumarea Europei Centrale şi de Est prin reţeaua de conducte de gaze naturale. Cu cât ţările Europei Centrale şi de Est sunt mai dependente de gazele naturale ruseşti, cu atât mai bine e pentru Rusia, cu atât mai mult întăresc imperialismul rusesc", a explicat Kaplan.
De asemenea, Rusia cumpăra mass-media prin intermediari, se foloseşte de reţele de crimă organizată sau cumpără politicieni susceptibili la corupţie. "În privinţa politicienilor, orice extremişti sunt buni, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, deoarece extremiştii provoacă instabilitatea politică, provoacă fărâmiţarea partidelor politice, iar cu cât scena politică e mai divizată şi mai instabilă, cu atât ţara e mai slăbită, iar cu cât o ţară e mai vulnerabilă, cu atât e mai prost văzută în Vest, în Bruxelles şi în Washington. Toate aceste strategii funcţionează în favoarea Rusiei. Dacă toate astea se întâmplă simultan, se poate vorbi de un atac", a apreciat publicistul american.
Robert Kaplan este autorul unor cărţi pe teme de politică externă şi jurnalist care a scris, printre altele, pentru Washington Post şi New York Times. Una dintre zonele sale de interes este Europa de Est. Recent a publicat cartea "În umbra Europei" care se referă, aproape exclusiv la România postcomunistă.