''Fiecărei țări din NATO îi revine dreptul să decidă dacă furnizează sau nu un ajutor militar Ucrainei. Regatul Unit nu pregătește nimic de acest fel, dar ne rezervăm dreptul de a reexamina această poziție'', a declarat Hammond, în fața deputaților, după ce președintele american, Barack Obama, avansa, luni, posibilitatea livrării de arme Ucrainei pentru a se apăra împotriva separatiștilor proruși.
De asemenea, în fața deputaților britanici, Hammond a acuzat Moscova că toarnă gaz pe foc, furnizându-le sprijin militar separatiștilor proruși. În acest sens, Hammond a afirmat că Rusia a trimis sute de arme grele și soldați, inclusiv forțe speciale, în estul Ucrainei, acuzație respinsă de Moscova.
''Recenta escaladare a luptelor n-ar fi fost posibilă fără sprijinul militar și strategic furnizat de Rusia'', a insistat Hammond.
Regatul Unit și aliații săi din NATO ''împărtășesc ideea că, atunci când nu există o soluție militară la conflict, nu putem lăsa forțele armate ucrainene să se prăbușească'', a mai declarat șeful diplomației britanice.
Declarațiile survin cu o zi înainte de un summit crucial, la Minsk, cu participarea liderilor ucrainean, rus, francez și german, ce vizează încetarea conflictului care durează de zece luni.