UPDATE 00:00 - Germania a anunțat că va acorda un ajutor financiar suplimentar Ucrainei de 1 miliard de euro, a anunțat ministrul apărării - Boris Pistorius, deși Berlinul amână livrarea tancurilor de ultimă generație, potrivit CNN. Anunțul a fost făcut la Baza militară Ramstein, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Grupului de Contact pentu Ucraina - UDCG (Ukraine Defense Contact Group).
UPDATE 23:30 - Manifestație pro-Ucraina la Berlin - S-a cerut guvernului furnizarea de tancuri pentru războiul din Ucriana.
A mass rally is taking place in the center of #Berlin. The demonstrators are asking for tanks to be provided to #Ukraine. pic.twitter.com/VPLDKiM5NQ
— NEXTA (@nexta_tv) January 20, 2023
UPDATE 22:50 - Autorităţile de ocupaţie ruse au declarat vineri că luptele au înregistrat o "puternică creştere a intensităţii" în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, unde confruntări au loc "pe toată linia frontului". Un oficial militar rus a afirmat chiar că este o situație fără precedent de la debutul conflictului sângeros.
UPDATE 22:00 - Olanda a anunțat că va trimite Ucrainei două lansatoare și rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Olanda a anunțat, de asemenea, că va fi responsabilă de antrenarea soldaților ucraineni și de furnizarea a 100 de vehicule cu tunuri antiaeriene achiziționate din Cehia.
UPDATE 21:25 - Șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a anunțat că este puțin probabil ca victoria în războiul din Ucraina să fie în acest an, în cursul unei conferinţe de presă la baza americană Ramstein, în Germania. Milley a precizat că „aasta nu înseamnă că nu se poate întâmpla sau nu se va întâmpla”, dar acest „război se va termina la masa negocierilor”.
General Mark Milley, chairman of the joint chiefs of staff, said the war in Ukraine will end up \"at some sort of negotiating table\". https://t.co/X3flQUBL0r pic.twitter.com/sLRtHEB0Sd
— Sky News (@SkyNews) January 20, 2023
UPDATE 20:20 - România, sprijin pentru Ucraina. Ministrul român al Apărării - Angel Tîlvăr a anunțat că „trebuie să continuăm să oferim sprijin multidimensional Ucrainei pentru a o ajuta să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială”. Declarațiile au fost făcute cu ocazia participării la a opta reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina - Ukraine Defense Contact Group (UDCG), de la Baza militară Ramstein, Germania. Ministrul român avut discuții inclusiv cu omologul său ucrainean - Oleksi Reznikov.
UPDATE 19:00 - Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Rusia a calificat vineri drept o "provocare" şi o "escaladare periculoasă" reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean.
UPDATE 18:00 - Statele Unite nu sunt încă pregătite să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, în special ATACMS, dar unii oficiali britanici și-au exprimat disponibilitatea de a furniza Kievului sisteme cu rază lungă de acțiune, potrivit NEXTA.
❗️ The results of "Ramstein"
— NEXTA (@nexta_tv) January 20, 2023
Ukraine will not receive Abrams tanks, but Great Britain will send its Challenger tanks. The agreement on Leopard tanks has not been reached yet. The Pentagon expects a decision on the tanks closer to spring, when the AFU launches a counteroffensive. pic.twitter.com/UTQd8nddEY
UPDATE 15:50 - Serviciul de informaţii externe german (BND) se arată alarmat de pierderile pe care le înregistrează armata ucraineană în luptele împotriva forţelor ruse în oraşul Bahmut din estul Ucrainei, a relatat vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de Reuters.
UPDATE 15:00 - Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia drept firmă de consultanţă, conform informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării, scrie dpa.
UPDATE 13:00 - Directorul CIA, William Burns, a fost, săptămâna trecută, la Kiev, la discuții cu președintele Ucrainei. Zelenski și Burns au vorbit despre planurile pe care le au rușii în perioada următoare și despre o potenţială ofensivă a acestora.
UPDATE 12:21 - Imagini de coșmar dinaintea bombardamentului decisiv asupra rușilor care ocupaseră o școală din Makiiva, Ucraina. Militarii organizaseră o petrecere de Anul Nou în sălile școlii, când la un moment dat clădirea a fost lovită de rachetele HIMARS.
UPDATE 10:29 - Imagini mai puțin obișnuite au apărut joi pe rețelele de socializare, care sugeraă că rușii se pregătesc pentru un posibil atac asupra Moscovei. Concluzia reiese din faptul că pe mai multe clădiri administrative din capitala Rusiei au fost montate sisteme de apărare antiaeriană concepute pentru a intercepta aeronave și rachete balistice, relatează The Guardian.
UPDATE 09:34 - Polonia, hotărâtă să trimită tancuri în Ucraina chiar și fără acordul Germaniei
Adjunctul ministrului polonez de externe, Pawel Jablonski, a declarat că ţara sa este pregătită să ia măsuri "non-standard", dacă Germania se opune trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina, relatează Reuters şi The Guardian.
Jablonski a reiterat o declaraţie a premierului polonez, Mateusz Morawiecki, care a semnalat joi că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, ca parte a unei coaliţii mai largi, chiar şi fără aprobarea Germaniei. "Consimţământul este de importanţă secundară aici, fie vom obţine acest consimţământ rapid, fie vom face noi înşine ceea ce este necesar", a declarat Morawiecki miercuri seara pentru postul privat de televiziune Polsat News.
UPDATE 07:00 - Liderii NATO, întâlnire în Germania pentru discuții pe tema ajutoarelor pentru Ucraina
Aliaţii Ucrainei se vor reuni vineri la baza aeriană americană Ramstein, în Germania, pentru a decide asupra suplimentării ajutorului militar acordat Kievului. Înaintea discuţiilor, a crescut presiunea asupra Berlinului pentru a aproba livrarea tancurilor Leopard 2 de fabricaţie germană. Polonia şi Finlanda au indicat că sunt dispuse să furnizeze acest tip de tancuri Ucrainei, dar că au nevoie de acordul Germaniei pentru asta.
Întrebat dacă Berlinul le va permite aliaţilor europeni să trimită tancuri, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că răspunsul va fi "clar în următoarele ore sau vineri dimineaţă".
Într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF, Pistorius a precizat că "nimeni nu exclude trimiterea de tancuri Leopard şi că poate fi acordată autorizaţia sau aprobarea livrării de către alţi parteneri europeni".
"Dar între timp, unele întrebări rămân fără răspuns", a adăugat el.
Ministrul apărării, care a preluat mandatul joi, a subliniat că decizia va fi luată în coordonare cu aliaţii occidentali, în special cu Statele Unite.
Washingtonul este "principalul aliat în NATO şi de aceea este important ca noi (...) să facem acest lucru în strânsă cooperare cu americanii", a subliniat el.
Cancelarul german Olaf Scholz le-a spus unor congresmeni americani aflaţi la Davos că Germania va furniza tancuri grele Ucrainei doar dacă SUA vor trimite şi ele, a declarat joi pentru AFP un înalt responsabil american.
Dar Washingtonul a afirmat că în prezent nu este pregătit să furnizeze Ucrainei tancurile sale grele Abrams.
"Sunt încrezător că vom lua o decizie în acest sens în următoarele zile", a spus Pistorius, citat de agenţia France Presse.
UPDATE 06:40 - SUA trimite o nouă tranșă de ajutor militar Kievului
Statele Unite au anunţat joi o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, în special cu sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams, notează AFP.
Această nouă tranşă prevede expedierea a 59 de vehicule blindate Bradley, care se vor adăuga celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise pe 6 ianuarie, şi a 90 de vehicule blindate Stryker „care vor dota Ucraina cu două brigăzi blindate”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
Armata americană va livra Ucrainei şi 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, celebrul Humvee.
Dar această nouă tranşă nu include niciun tanc greu, precum Abrams, pe care Statele Unite nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire.
Washingtonul va furniza forţelor ucrainene, de asemenea, rachete de rezervă pentru sistemele antiaeriene NASAMS şi HIMARS care le-au fost deja furnizate, opt sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Avenger - unităţi de apărare montate pe vehicule care se mişcă în acelaşi ritm cu unităţile terestre - şi mii de muniţii diverse.
Această nouă tranşă ridică totalul asistenţei militare americane pentru Ucraina la 26,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.
Ea a fost anunţată în ajunul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările occidentale care acordă ajutor militar ucrainenilor, în primul rând fiind americanul Lloyd Austin, care se întâlnesc la Ramstein, în Germania, pentru a coordona continuarea asistenţei militare către Kiev.
Referindu-se la informaţiile din presă potrivit cărora Berlinul va livra tancuri grele doar dacă Statele Unite vor livra tancuri Abrams, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitarea Berlinului de a livra tancuri grele. (Sursă Agerpres)