UPDATE 22:00 - Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat că aliaţii ar trebui să rămână fermi în privinţa Ucrainei şi să ignore tentativele de intimidare ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
UPDATE 19:00 - O mașină a explodat în centrul orașului Melitopol.
A car exploded in occupied #Melitopol. It is not yet known who was in it. pic.twitter.com/M6s48L4ON4
— NEXTA (@nexta_tv) September 25, 2022
UPDATE 14:38 - Ucraina denunţă un nou atac cu drone iraniene asupra oraşului Odesa.
Oraşul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, a fost din nou atacat cu drone de fabricaţie iraniană folosite de forţele ruseşti, au anunţat duminică autorităţile militare ucrainene.
O dronă a fost doborâtă şi nu s-au înregistrat victime, potrivit comandamentului operaţional sud al armatei ucrainene, a cărui purtătoare de cuvânt, Natalia Gumeniuk, a declarat pentru AFP că "este vorba de drone iraniene".
Acesta a fost al doilea atac rusesc cu drone iraniene în două zile împotriva acestui oraş strategic de la Marea Neagră, după cel care a ucis vineri doi civili, potrivit Ucrainei, şi care a provocat tensiuni între Kiev şi Teheran.
UPDATE 11:59 - Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele” mobilizării.
Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică, relatează Reuters duminică.
UPDATE 10:02 - Rusia poate recurge la mobilizarea forțată a prizonierilor de război ucraineni, ceea ce reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva, conform unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
„Trupele ruse se pregătesc pentru mobilizarea forțată a prizonierilor de război ucraineni pentru a lupta de partea Rusiei, încălcând Convenția de la Geneva privind prizonierii de război”, se arată în raport.
UPDATE 09:50 - Istoricul Mark Galeotti: „Putin e un operator pragmatic, nemilos și oportunist”.
Occidentul s-a lăsat înșelat de anumite aparențe și a realizat prea târziu cine este Putin și ce planuri are, consideră profesorul și istoricul american Mark Galeotti. El spune că Putin depinde de sistemul de propagandă și de oligarhi pe care și l-a creat.
UPDATE 09:45 - Lupte grele în regiunea Herson. Trupele ruse din Nova Kahovka, bombardate de ucraineni.
Armata ucraineană continuă să lanseze atacuri asupra ocupanților ruși din regiunea Herson. În noaptea de sâmbătă spre duminică, trupele Ucrainei au atacat pozițiile inamice din Nova Kahovka, informează Rador.
Potrivit RBC, militarii Kievului au postat în acest sens o înregistrare video pe Telegram.
UPDATE 09:42 - Guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a raportat că rușii au bombardat, din nou, raionul Nikopol, scrie Rador.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, trupele ruse au tras 170 de obuze, vizând trei comunități teritoriale: Cervonohrihorivka, Nikopol și Marhaneţ. Potrivit guvernatorului, datele preliminare arată că bombardamentele nu s-au soldat cu victime.
La Nikopol, au fost avariate case și o substație electrică, astfel că peste 3.200 de familii au rămas fără curent. În Marhaneţ, de asemenea, aproape 3.000 de familii au rămas fără curent electric.
"În comunitatea Cervonohrihorivka, rușii au lăsat aproape 500 de oameni fără electricitate. Obuzele au avariat case particulare, magazine, o grădiniță, o instituţie sanitară, vehicule, o farmacie, un club, un stadion și o conductă de gaz" - a precizat Valentin Reznicenko.
UPDATE 07:56 - Preşedintele Zelenski se declară şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, informează Reuters.
Volodimir Zelenski a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Domul de Fier (Iron Dome) al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de către militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.
Ministrul rus de externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.
"În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist" a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.
Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care "va urma să fie consfinţit" în Constituţie în viitor,"este sub protecţia deplină a statului"."Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său", a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.
"Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum şi să transmită clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol şi nu va fi tolerată", a scris Kuleba pe Twitter.