„Trupele ruse se pregătesc pentru mobilizarea forțată a prizonierilor de război ucraineni pentru a lupta de partea Rusiei, încălcând Convenția de la Geneva privind prizonierii de război”, se arată în raport.
Se observă că rapoartele comisarilor militari despre distribuirea haotică a somațiilor de mobilizare indică faptul că aceștia sunt supuși unei presiuni considerabile pentru a se mobiliza cât mai curând posibil.
Institutul pentru Studierea Războiului a concluzionat, de asemenea, că comisarii militari locali execută ordine de mobilizare într-o manieră care sugerează o discrepanță între instrucțiunile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, de mobilizare parțială și cererile președintelui rus Vladimir Putin.
Pozițiile deținute de conducerea militară de vârf a Rusiei continuă să fie supuse unei rotații, ceea ce indică faptul că Putin vede problemele sistemice ca rezultat al greșelilor personale ale subalternilor superiori.
ISW sugerează că Putin va continua probabil să abordeze problemele sistemice în înaltul comandament rus prin înlocuirea subordonaților de rang înalt individual.
În plus, Institutul pentru Studiul Războiului a concluzionat că forțele ucrainene vor continua probabil să obțină câștiguri de-a lungul graniței regiunilor Harkov și Luhansk și la nord-vest de Liman.
După cum a relatat, miercuri, 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat printr-un mesaj video special că a semnat un decret privind mobilizarea parțială . Măsurile de implementare a decretului vor începe pe 21 septembrie.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că 300.000 de rezervişti vor fi chemaţi în cadrul mobilizării parţiale . Ulterior, au apărut informații că punctul al șaptelea clasificat al decretului corespunzător al lui Putin specifica un număr diferit de oameni mobilizați: 1-1,2 milioane de oameni.