Potrivit acestuia, Moscova își va proteja teritoriile și va asigura securitatea statului - acest lucru este scris în articolul 4 din Constituția Federației Ruse.
„Dacă simțim că această securitate este încălcată și [situația] ne amenință cu pierderea teritoriului, atunci, desigur, vom lua măsuri extreme și nimic nu ne va opri”, spune oficialu.
Senatorul a spus că președintele lituanian Gitanas Nauseda, refuzând să facă concesii Kremlinului în chestiunea tranzitului către regiunea Kaliningrad, ar fi „acționat la ordinele a două țări - Marea Britanie, în primul rând, și Statele Unite ale Americii, pentru că le-ar plăcea foarte mult ca Rusia să se implice într-un fel de conflict.
Dzhabarov a remarcat că UE i-a „explicat” deja lui Vilnius cum s-ar putea termina cearta cu Kremlinul pentru Europa. „Cred că i s-a explicat popular că subvențiile pe care le primiți acum, domnule Nauseda, și pe cheltuiala cărora țara dumneavoastră trăiește din Uniunea Europeană, le puteți pierde”, a spus el.
Anterior, Dzhabarov amenințase deja Vilnius și Varșovia în cazul unei invazii a soldaților NATO la Kaliningrad. Potrivit acestuia, Lituania și Polonia vor fi primele care vor intra în mașina de tocat carne.
În opinia sa, țările alianței, prin acțiunile lor, „sondează” Moscova pentru determinare și fermitate în problema concesiunilor teritoriale.
Pe 18 iunie, Vilnius a blocat tranzitul mărfurilor rusești către Kaliningrad, care intrau sub sancțiunile europene. Printre acestea se numără materiale de construcție, ciment, metale. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că Vilnius a acționat în conformitate cu sancțiunile UE. Ca răspuns, Rusia a efectuat exerciții militare ale Flotei Baltice și ale forțelor terestre și a amenințat cu represalii.