UPDATE 23.00 - Kievul afirmă că Rusia a pierdut peste 600.000 de soldați de la începutul războiului
Ucraina a afirmat că Rusia a pierdut mai mult de 600.000 de soldați de la începutul invaziei sale pe scară largă, scrie Sky News.
Într-o actualizare a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, publicată joi, au fost prezentate în detaliu pierderile Rusiei de până acum.
Acestea includ 604.140 de oameni, peste 600 de elicoptere și avioane, peste 16.000 de vehicule blindate și peste 8.500 de tancuri.
Conducerea armatei ucrainene mai spune că forțele ruse au pierdut, doar pe parcursul ultimelor 24 de ore, nu mai puțin de 1.130 de soldați.
UPDATE 22.00 - Reacția Kremlinului față de soldații ucraineni care controlează o parte din regiunea Kursk din Rusia a fost până în prezent moderată, în timp ce își continuă activitatea ca de obicei, în loc să țină discursuri amenințătoare, scrie joi agenția France Presse.
UPDATE 21:00 - Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra unui feribot cu combustibil din portul Kavkaz din regiunea Krasnodar.
„Un feribot feroviar cu rezervoare de combustibil a fost atacat în portul Kavkaz, iar serviciile speciale lucrează la fața locului. Zona incendiului și informațiile despre victime sunt în curs de clarificare”, se arată în comunicat.
După cum a clarificat sursa informată a lui Shot , trupele ucrainene au lovit portul cu rachete Neptune, dintre care una a lovit feribotul Conroe Trader. Atacul ar fi fost efectuat din regiunea Odesa. Traficul pe podul de peste strâmtoarea Kerci este blocat temporar.
UPDATE 19:53 -Drone rusești descoperite deasupra centralelor nucleare germane.
Procuratura din orașul german Flensburg a început o anchetă cu privire la zborul dronelor rusești peste o centrală nucleară închisă, relatează BILD în rusă.
Incidentele au avut loc în luna august într-o zonă industrială din Schleswig-Holstein, dronele au zburat cu viteză mare deasupra zonei, unde, pe lângă o centrală nucleară oprită, există un terminal GNL și fabrici chimice. Potrivit unor surse informate ale publicației, poliția regională a fost pusă în alertă. Ei au raportat că zona de excludere a zborului a fost încălcată de mai multe ori. Probabil că o dronă militară a traversat această zonă.
UPDATE 18:15 Zelenski vizitează linia frontului şi anunţă cucerirea unui nou sat rusesc.
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat capturarea unui nou sat rusesc în timp ce vizita o zonă de frontieră din care forţele ucrainene au intrat în Rusia în urmă cu peste două săptămâni. Moscova, în schimb, susţine că a împiedicat o nouă incursiune ucraineană şi a declarat, la rândul său, că trupele sale au cucerit încă un sat din estul Ucrainei.
UPDATE: 18.00 - Ucraina a afirmat că Rusia a pierdut mai mult de 600.000 de soldați de la începutul invaziei sale pe scară largă, scrie Sky News.
Într-o actualizare a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, publicată joi, au fost prezentate în detaliu pierderile Rusiei de până acum.
Acestea includ 604.140 de oameni, peste 600 de elicoptere și avioane, peste 16.000 de vehicule blindate și peste 8.500 de tancuri.
Conducerea armatei ucrainene mai spune că forțele ruse au pierdut, doar pe parcursul ultimelor 24 de ore, nu mai puțin de 1.130 de soldați.
UPDATE 17.00 - Guvernatorul din Kursk anunță că 133.000 de oameni au fost evacuați, iar 20.000 au rămas în zonele de frontieră
Aproximativ 20.000 de civili ruși rămân în zonele de frontieră din regiunea sud-vestică rusă Kursk, au anunțat joi autoritățile ruse, după ce peste 133.000 de persoane au fost evacuate pe fondul confruntărilor dintre forțele ucrainene și cele ruse, scrie The Moscow Times.
Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a furnizat cele mai recente cifre privind evacuările civililor în cadrul unei întâlniri televizate cu președintele Vladimir Putin și alți oficiali guvernamentali.
UPDATE 16.00 - Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk, în regiunea rusă cu acelaşi nume, unde este în curs de două săptămâni o ofensivă de amploare a forţelor Kievului.
"Duşmanul a încercat să lovească centrala nucleară în timpul nopţii", a afirmat Vladimir Putin cu prilejul unei reuniuni transmise de televiziune rusă cu membri ai guvernului şi guvernatorii regiunilor frontaliere ale Ucrainei.
"AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) a fost informată", a adăugat liderul de la Kremlin, fără a prezenta probe ale acuzaţiilor lansate, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.
UPDATE 13:00 - Serviciul rus de securitate FSB a deschis un dosar penal împotriva unui jurnalist care lucrează pentru CNN și care, potrivit FSB, a trecut ilegal frontiera rusă pentru a filma un reportaj în regiunea Kursk, a anunțat, joi, agenția de presă Interfax.
Interfax l-a identificat pe jurnalist drept Nick Paton Walsh, cetățean britanic. Agenția a precizat că FSB a deschis, de asemenea, cazuri similare împotriva a doi jurnaliști ucraineni
FSB a precizat că Moscova va emite în curând un mandat internațional de arestare legat de aceste cazuri. Pedeapsa maximă pentru orice persoană găsită vinovată de trecerea ilegală a frontierei este de cinci ani de închisoare, a declarat acesta.
UPDATE 12:10 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski efectuează o vizită în regiunea Sumî, aflată la granița cu Rusia. Cu această ocazie, el a precizat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra unei noi localități din Kursk. Anterior, Kievul a spus că trupele sale au capturat peste 90 de așezări.
UPDATE 11:30 Forţele ruse au împiedicat trupele ucrainene să treacă graniţa
Forţele ruse au împiedicat o echipă ucraineană de sabotaj şi recunoaştere să străpungă graniţa din regiunea de vest Briansk, la aproximativ 240 km de locul incursiunii Ucrainei în regiunea vecină Kursk.
Rusia a declarat miercuri că forţele sale au avansat în estul Ucrainei şi au început să respingă forţele ucrainene din regiunea Kursk, deşi un comandant superior a avertizat că forţele ucrainene se regrupează pentru un alt posibil atac.
UPDATE 10:40 Un soldat rus a dezertat în Ucraina după ce a spionat ani întregi pentru Kiev. „Nu am vrut să mor pentru Putin”
Un soldat rus a dezertat în Ucraina, potrivit Legiunii Libertate pentru Rusia, proiectului „Vreau să trăiesc” şi Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, relatează CNN.
Soldatul dezertor - cu indicativul „Silver” (Argint) - a fost un militar activ pentru unitatea „Storm” înainte de a se oferi voluntar pentru Legiunea Libertate pentru Rusia în timpul „iernii 2024”, a declarat Legiunea, care reuneşte un grup de disidenţi ruşi care luptă pentru Ucraina.
Tânărul de 24 de ani şi-a motivat dezertarea într-un interviu postat pe YouTube de proiectul „Vreau să trăiesc” - o iniţiativă a guvernului ucrainean care primeşte apeluri de la militarii ruşi din Ucraina care doresc să se predea.
„Am vrut să servesc în armată, am depus un jurământ pentru a-mi proteja patria. Patria mea este acolo (în Rusia) şi nimeni nu a atacat-o. Nu am vrut să servesc pentru Rusia în timpul războiului şi nu am vrut să mor pentru Putin”, a spus el.
UPDATE 9:10 Cum au fost păcăliți sute de nepalezi să lupte de partea rușilor, în Ucraina. "Oferta de vis" s-a dovedit un coșmar
În vara anului trecut, feed-urile TikTok din Nepal au fost invadate de zeci de videoclipuri cu bărbați nepalezi care se lăudau că s-au alăturat armatei ruse. Potrivit acestora, condițiile de serviciu erau confortabile, munca era sigură, iar salariile erau mai mari decât cele oferite în Nepal.
Pentru mulți tineri nepalezi săraci, mutarea în Rusia părea o soluție de vis; tot ce trebuiau să facă era să ia un împrumut pentru a plăti unui intermediar o viză și un bilet de avion, scrie site-ul independent rusesc Meduza.
Ceea ce nu realizau privitorii era că vedeau doar imagini din centrele de antrenament, unde recruții nepalezi petreceau cel mult câteva săptămâni înainte de a fi trimiși în linia de foc. În ultimii doi ani, sute, poate chiar mii, de bărbați nepalezi s-au înrolat în armata rusă și cel puțin câteva zeci dintre ei au fost uciși. Unii dintre acești bărbați erau singurii susținători ai soțiilor și copiilor lor, relatează Meduza, citată de HotNews.
UPDATE 8:00 - Putin s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang, la Moscova
Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat miercuri relaţiile comerciale „înfloritoare” cu China în timpul unei întâlniri cu premierul chinez Li Qiang, la Moscova, în timp ce cele două ţări îşi consolidează parteneriatul în faţa fricţiunilor crescânde cu Occidentul, relatează CNN.
Vorbind cu premierul chinez Li Qiang, Putin a declarat că „planurile şi proiectele comune la scară largă” dintre Rusia şi China în domeniile economic şi umanitar vor „continua timp de mulţi ani”, potrivit unui raport al Kremlinului.
În timp ce războiul său cu Ucraina continuă. în observaţiile sale către Putin, premierul chinez a salutat eforturile liderului rus şi ale lui Xi de a „injecta un impuls puternic” în „aprofundarea relaţiilor bilaterale şi a cooperării”, potrivit mass-media de stat chineze.
În discursul său video de miercuri seară, Zelenski a îndemnat, pe de altă parte, partenerii Kievului să respecte calendarul convenit pentru furnizarea de muniţii armatei ucrainene.
El a declarat că atacul lansat de Ucraina asupra regiunii ruse Kursk la 6 august continuă şi că forţele sale controlează unele zone, dar nu a oferit alte detalii.
„Înţelegem mişcările inamicului (la Pokrovsk – n.r.) şi ne întărim. Am verificat aprovizionarea cu muniţie. Este foarte important ca partenerii noştri să îşi îndeplinească efectiv obligaţiile. Pentru fiecare pachet, pentru toate acordurile noastre. Acest lucru este fundamental pentru apărare. Operaţiunea noastră în regiunea Kursk – activitatea noastră de luptă este în curs de desfăşurare şi se iau măsuri. Controlăm anumite zone. Şi le mulţumesc tuturor băieţilor noştri, tuturor unităţilor pentru alimentarea în continuare a fondului de schimb (prin luarea de prizonieri de război – n.r.)”, a declarat Zelenski.
El a mai spus că guvernul şi parlamentul pregătesc anumite decizii „pentru a sprijini forţele de apărare” şi activitatea economică din ţară, dar detaliile vor fi date atunci când vor fi pregătite proiectele de decizie relevante.
Pe de altă parte, Zelenski a lansat din nou către aliaţi un apel insistent pentru finanţare, referindu-se la planul G7 de folosire a veniturilor generate de activele ruseşti îngheţate.
„În plus, astăzi am discutat despre colaborarea noastră cu partenerii noştri pentru a aduce soluţii reale pentru cele 50 de miliarde de dolari promise din activele ruseşti îngheţate. Au existat multe declaraţii politice din partea partenerilor noştri. Există încă multe declaraţii pe această temă. Dar avem nevoie de un mecanism real. Avem nevoie ca veniturile din activele agresorului să fie utilizate pentru a ne ajuta să ne apărăm împotriva agresorului – pentru a face lucrurile să funcţioneze pentru Ucraina şi ucraineni în următoarele luni. Discuţiile relevante au durat prea mult timp şi, în sfârşit, avem nevoie de decizii”, a insistat preşedintele Ucrainei.