UPDATE 00.00 - Un pianist rus în vârstă de 39 de ani, Pavel Kuşnir, încarcerat după ce a criticat invazia Rusiei în Ucraina, a murit într-o închisoare din Extremul Orient, au anunţat mai multe ONG-uri şi apropiaţi. El ar fi intrat în greva foamei.
Pavel Kuşnir a murit la o dată nedeterminată într-un centru de arest preventiv la Birobidjan, un oraş situat într-o regiune izolată în Extremul Orient rus, la frontiera cu China. Moartea sa nu a fost anunţată în mod oficial, iar Administraţia Penitenciară locală nu a dorit să comenteae, scrie AFP, potrivit News.ro. „Am primit scrisori de la codeţinuţi, iar venind de la acest centru de detenţie nu mai există îndoieli cu privire la faptul că a decedat”, declara sâmbătă publicaţiei Current Times Olga Romanova, şefa în exil a unui ONG-ului care apără deţinuţi ruşi.
UPDATE 22.00 - Ucraina a primit un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite via Banca Mondială, a anunţat luni premierul ucrainean Denis Şmihal, informează DPA şi Reuters.
Ministerul ucrainean al Finanţelor a menţionat într-un comunicat separat că aceste fonduri vor fi direcţionate către plata salariilor cadrelor didactice, ale personalului din serviciile de urgenţă şi ale altor funcţionari publici, precum şi ca asistenţă pentru persoanele deplasate, familiile cu venituri mici şi persoanele cu dizabilităţi.
UPDATE 20.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea o coaliție de „țări vecine” membre NATO, printre care se află și România, care să doboare drone și rachete rusești deasupra țării sale. Aliații din NATO sunt în general reticenți la această propunere.Potrivit lui Zelenski, citat de The Kyiv Independent, conducerea de la Kiev va discuta cu NATO despre crearea unei coaliţii de ţări care să ajute la doborârea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei.
UPDATE 19.00 - Numărul deceselor în rândul populaţiei din Ucraina a fost aproape triplu faţă de cel al naşterilor în prima jumătate a anului în curs, potrivit unei analize a datelor oficiale publicată luni de societatea ucraineană de consultanţă Opendatabot.
Conform acestor date, în primele şase luni ale anului 2024 s-au născut în Ucraina 87.655 de copii, în timp ce numărul deceselor în aceeaşi perioadă a fost de 250.972.
Dacă în prima jumătate a anului 2019, înaintea pandemiei şi războiului, raportul între naşteri şi decese era de aproximativ 1 la 2, în prima jumătate a anului 2024 acest raport a fost de 1 la aproape 3.
UPDATE 17.00 - Autoritățile ruse au reținut un alt oficial de rang înalt din Ministerul Apărării, a anunțat luni comisia de anchetă a Rusiei, continuând o serie de arestări la oficiali ai ministerului după schimbarea din funcție a lui Serghei Șoigu.
Comisia a spus că generalul-maior Vladimir Shesterov a fost reținut în cadrul unei anchete privind suspiciuni de fraudă și deturnare de fonduri, potrivit Reuters.
UPDATE 13:15 - Noi atacuri cu drone ale Rusiei, Ucraina susține că le-a anihilat pe toate
Rusia a lansat azi-noapte, din zonele Primorsko-Akhtarsk și Kursk, 24 de drone de atac Shahed, au anunțat luni dimineață forțele aeriene ucrainene pe Telegram.
Potrivit sursei citate, „toate dronele inamice au fost doborâte de grupurile mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, de unitățile de rachete antiaeriene și de mijloacele de război electronic ale Forțelor aeriene din regiunile Kiev, Vinița, Kirovohrad, Harkov, Sumî, Poltava și Dnipro.”
UPDATE 9:20 Lipsa de resurse materiale și de personal face improbabilă organizarea unei noi ofensive ruse - ISW
Rusia nu va lansa o nouă ofensivă coordonată de-a lungul sutelor de kilometri de linii de front din estul Ucrainei în această vară, potrivit autorităților de la Kiev și analizelor occidentale, în timp ce Moscova spune că a preluat controlul asupra unui alt sat din regiunea Donețk, scrie newsweek.com.
UPDATE 6:40 - „Avioanele F-16 sunt în Ucraina. Acest lucru înseamnă că vor fi neutralizați mai mulți ocupanți. Vor fi doborâte mai multe rachete și avioane folosite de criminalii ruși pentru a ataca orașele ucrainene”, a scris duminică șeful armatei ucrainene, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Sîrskîi le-a mulțumit aliaților internaționali Kievului pentru furnizarea avioanelor de vânătoare F-16, precum și tuturor oficialilor din Ucraina care au depus eforturi „24 de ore din 24, 7 zile din 7 pentru a aduce” aparatele de fabricație americană „pe cerul nostru”.
„Acesta este un alt pas important către victoria noastră”, a mai afirmat generalul.
UPDATE 5:20 - Peter Szijjarto: Embargoul Ucrainei împotriva Ungariei privind tiţeiul din Rusia, probabil \"orchestrat de la Bruxelles\"
Decizia Kievului de a opri livrările Lukoil către Ungaria şi Slovacia a fost probabil "orchestrat de la Bruxelles", deoarece acesta "nu poate suporta faptul că Ungaria nu a cedat în faţa presiunilor", a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, citat duminică de MTI.
Adresându-se sâmbătă participanţilor unui eveniment organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Esztergom, ministrul a declarat că Uniunea Europeană "a pierdut mult din putere", dar "cu siguranţă nu este atât de slabă încât să tolereze ca o ţară candidată să ia o decizie fără nicio consultare", ameninţând securitatea aprovizionării cu energie a două state membre ale UE.
El a spus că acţiunea Ucrainei a afectat o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei şi 40-45% din importurile Slovaciei, "un risc semnificativ pentru aprovizionarea cu energie".
În plus, Croaţia a abuzat de poziţia sa prin "creşterea de mai multe ori a taxelor de tranzit" şi limitând Ungaria la contracte pe termen scurt, a adăugat el.
Şeful diplomaţiei ungare a declarat că Bruxelles-ul şi Zagrebul "nu ar trebui să dicteze traseul [resurselor] noastre energetice, aşa cum nici noi nu le spunem altora".
"Chiar dacă solidaritatea este unul dintre cuvintele cele mai des folosite în discursul politic european, Bruxelles-ul nu face nimic, în timp ce un candidat la aderare încearcă să pună două state membre într-o situaţie dificilă, iar un al treilea încearcă să profite de pe urma acestei situaţii", susţine Szijjarto.
El a declarat că criticile aduse Ungariei cu privire la abordarea sa faţă de Ucraina trebuie să fie respinse acum că aceasta primeşte 42% din energia sa electrică din Ungaria, care a primit peste 1,3 milioane de refugiaţi şi aproximativ 1.500 de instituţii sunt frecventate de copiii refugiaţilor, precum şi "în pofida faptului că Ucraina încalcă drepturile minorităţii etnicilor maghiari", conform ministrului ungar.
Atât timp cât această situaţie persistă, nu poate fi vorba de plata a miliarde de euro din Instrumentul european pentru pace, a spus Peter Szijjarto, afirmând că denumirea acestuia "este mai degrabă tragică decât amuzantă".