UPDATE 00.00 - PIB-ul Ucrainei a crescut cu 4,1% în ultimele șase luni, cu o creștere de 1,1% în luna iunie, a raportat Ministerul Economiei ucrainean vineri.
„În cursul lunii iunie, economia a funcționat în condiții dificile de întrerupere a alimentării cu energie electrică”, a declarat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, citată de Kyiv Independent.
„Cu toate acestea, datorită adaptabilității ridicate la condițiile dificile și a experienței de a răspunde la astfel de provocări, economia ucraineană a continuat să crească.”, a adăugat ea.
UPDATE 22:07 Cum a supraviețuit un grup de soldați ucraineni 70 de zile sub încercuire rusă, aprovizionați doar de o dronă: ”Toată lumea ar trebui să cunoască această poveste”.
Un grup de cel puțin opt soldați din Batalionul 225 de Asalt și Batalionul 223 pușcași marini a rezistat 70 de zile sub încercuire, în ciuda rănilor și a atacurilor rusești constante, fiind aprovizionați doar cu ajutorul unei drone.
Potrivit Ukrainska Pravda, soldații au fost încercuiți de-a lungul canalului Siverski Doneț din Donbas, pe frontul de la Ceasiv Iar, din estul Ucrainei.
UPDATE 22.00 - Un avion de pasageri Suhoi Superjet SSJ-100 s-a prăbuşit vineri la sud-est de capitala rusă Moscova în timpul unui zbor-test fără pasageri, la bord aflându-se doar trei membri ai echipajului, presupuşi decedaţi în urma accidentului, relatează agenţiile ruse de presă, transmite Agerpres.
Avionul s-a prăbuşit într-o zonă împădurită şi a explodat; potrivit datelor preliminare, echipajul a murit, au transmis serviciile de urgenţă.
Aeronava aparţinea companiei Gazpromavia, deţinută de societatea Gazprom, şi urma să aterizeze pe aeroportul Vnukovo din Moscova după un zbor-test efectuat în urma unor operaţiuni de mentenanţă de rutină.
UPDATE 20.00 - Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.
Invazia lansată de Rusia în 24 februarie 2022 s-a soldat cu moartea a zeci de mii de civili, potrivit Naţiunilor Unite.
SBU a menţionat într-o declaraţie că peste 1.000 de ucraineni au fost răniţi şi 297 ucişi, majoritatea în regiunile estice Doneţk şi Harkov, din cauza minelor de diverse tipuri.
\"\"Pentru a disimula aceste arme, ocupanţii folosesc diverse obiecte, inclusiv jucării pentru copii sau cutii de bomboane. În plus, grupurile de sabotaj ruse adesea plasează mine pe teren pentru a-şi acoperi retragerea de pe linia frontului şi din zonele de graniţă\"\", a adăugat SBU în declaraţie.
Rusia a respins acuzaţia că a ţintit civili în timpul invaziei sale, care a inclus lovituri aeriene asupra infrastructurii esenţiale din zone populate mult în spatele liniei frontului.
Tot vineri, procurorii din regiunea Harkov au afirmat că lansează o anchetă privind crime de război după ce şase persoane au fost rănite de explozia unei mine.
UPDATE 19.00 - Detaliile împrumutului militar de până la 2 miliarde de dolari pe care România îl va solicita SUA. Negocierile nu au legătură cu Summit-ul NATO sau cedarea sistemului Patriot
Guvernul va trimite SUA o scrisoare de intenție în care solicită un împrumut de până la două miliarde de dolari pentru tehnică militară, urmând modelul Poloniei, au precizat surse guvernamentale pentru Hotnews.ro. Scrisoarea de intenție nu a fost negociată de președintele Iohannis la Summit-ul NATO de la Washington, au precizat surse politice convergente, care au adăugat: „nu se discută astfel de lucruri la Summit-ul NATO”.
UPDATE 17.00 - Consiliul guvernatorilor organismului de supraveghere nucleară al ONU a adoptat vineri o rezoluție care condamnă atacul militar de luni asupra unui spital de copii din capitala Ucrainei și acuză Rusia pentru această lovitură cu rachetă.
Consiliul, format din 35 de națiuni, a adoptat rezoluția cu 20 de voturi pentru, două împotrivă și 12 abțineri, au declarat diplomații prezenți la reuniunea de urgență, ținută cu ușile închise, care a avut loc la cererea Ucrainei.
Ucraina a cerut Consiliului să examineze chestiunea deoarece spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev a primit sprijin din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în domeniul diagnosticării și tratării cancerului.
„(Consiliul) condamnă în termenii cei mai fermi întreruperea asistenței tehnice acordate de AIEA Ucrainei, cauzată de recenta lovitură militară a Federației Ruse care a afectat Spitalul Național Specializat pentru Copii Okhmatdyt”, se arată în rezoluție.
UPDATE 15:10 - Viktor Orban, critici dure din interiorul Uniunii Europene
Premierul ungar Viktor Orban a provocat deja pagube majore în primele 12 zile ale președinției rotative a UE a țării sale, a transmis vineri Ministerul german de Externe.
„Suntem acum în ziua a 12-a și a provocat deja multe daune”, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters.
UPDATE 11:15 - Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că acordurile la care a ajuns NATO, de a sprijini în continuare Ucraina, sunt un semn că locatarul de la Kremlin "nu va putea supravieţui" războiului, informează EFE preluat de Agerpres.
Partenerii NATO "împreună au arătat clar că Putin nu ne poate dezbina, nu ne poate supravieţui", a insistat Sullivan într-un forum organizat pe marginea summitului aniversar al NATO care a avut loc în perioada 9-11 iulie la Washington. Un summit care va contribui la "construirea unei punţi către NATO pentru Ucraina", a declarat Sullivan.
Realizările acestui summit - a remarcat Sullivan - sunt un semn că Ucraina şi nu Rusia "va învinge", într-un moment în care "tabloul actual al acestui conflict este foarte diferit de cel din aprilie", când Ucraina era pe cale să rămână fără muniţie.
Putin "crede că poate supravieţui Ucrainei şi susţinătorilor ei şi a luat măsuri pentru a pune Rusia pe picior de război", încercând "să realizeze cea mai semnificativă expansiune a apărării Rusiei de la Războiul Rece" încoace, dar "aceste "cheltuieli de război nesustenabile maschează slăbiciunea şi fragilitatea", a apreciat înaltul oficial american.
Sullivan a avertizat că săptămânile care urmează "vor fi dificile", dar "au fost făcuţi nişte paşi îndrăzneţi în ultimele zile" şi "se vor face mai mulţi" în zilele următoare.
La rândul său, purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat presei că obiectivul Statelor Unite este "ca Ucraina să se poată apăra" şi "să-şi recupereze teritoriul" ocupat de Rusia.
"Preşedintele (american Joe Biden) s-a concentrat pe trei lucruri de la începutul acestui război: în primul rând, să se asigure că Ucraina are ceea ce îi trebuie, să susţină flancul estic al NATO - acum avem 100.000 de soldaţi pe continentul european - şi în al treilea rând, să se asigure că acest război nu se intensifică şi nu se extinde", a explicat Kirby.
Administraţia americană "discută aproape zilnic cu ucrainenii despre ceea ce au nevoie", a mai adăugat el.
UPDATE 9:50 - Peste 10 000 de femei îndeplinesc în prezent roluri de luptă pe frontul ucrainean, a afirmat vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, Olha Stefanishyna.
Este o creștere semnificativă a numărului de femei care îndeplinesc roluri active de luptă, față de cele aproximativ 5.000 de femei din primul an al invaziei ruse, notează Kyiv Independent.
„Un număr din ce în ce mai mare de femei servesc în forțele de apărare, peste 10 000 de femei îndeplinind acum sarcini de luptă pe linia frontului”, a declarat Stefanishyna în cadrul unui panel privind conducerea feminină la Forumul Public NATO.
„Ucrainenii sunt uniți împotriva agresiunii ruse – atât femeile, cât și bărbații”, a adăugat Stefanishyna.
Peste 10 000 de femei îndeplinesc în prezent roluri de luptă pe frontul ucrainean, a afirmat vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, Olha Stefanishyna.
Este o creștere semnificativă a numărului de femei care îndeplinesc roluri active de luptă, față de cele aproximativ 5.000 de femei din primul an al invaziei ruse, notează Kyiv Independent.
„Un număr din ce în ce mai mare de femei servesc în forțele de apărare, peste 10 000 de femei îndeplinind acum sarcini de luptă pe linia frontului”, a declarat Stefanishyna în cadrul unui panel privind conducerea feminină la Forumul Public NATO.
„Ucrainenii sunt uniți împotriva agresiunii ruse – atât femeile, cât și bărbații”, a adăugat Stefanishyna.
UPDATE 5:00 - Kremlin: Rachete americane cu rază lungă de acţiune în Germania: O revenire "la Războiul Rece"
Kremlinul a condamnat joi decizia Statelor Unite de a desfăşura punctual rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, denunţând o întoarcere "la Războiul Rece", în plin conflict între Moscova şi Ucraina, susţinută de Occidentali, relatează AFP.
"Germania, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit participă direct la conflictul din Ucraina. Toate atributele Războiului Rece revin, cu o confruntare, cu un afront direct", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
"Toate acestea sunt întreprinse pentru a ne asigura înfrângerea strategică pe câmpul de luptă", a continuat el, fiind întrebat de un jurnalist de la televiziunea publica rusă.
"Acesta nu este un motiv pentru a fi pesimişti, dimpotrivă, este un motiv pentru a ne uni şi folosi tot potenţialul nostru enorm şi a îndeplini toate obiectivele pe care ni le-am propus în cadrul operaţiunii militare speciale" în Ucraina, a adăugat Peskov.
Casa Albă a anunţat miercuri că Statele Unite vor desfăşura punctual, începând din 2026, noi arme în Germania, ceea ce ar permite lansare de lovituri la o distanţă mai mare decât sunt capabile sistemele americane poziţionate în prezent în Europa.
UPDATE 4:20 - CNN: Rusia a încercat să-l asasineze pe directorul general al unei companii de armament care trimitea arme în Ucraina
Serviciile de informaţii americane au descoperit la începutul acestui an că Rusia plănuia să-l asasineze pe directorul executiv al producătorului german de armament Rheinmetall, care produce obuze de artilerie şi vehicule militare pentru Ucraina, a informat joi CNN, citând cinci oficiali neidentificaţi din SUA şi Occident, relatează Reuters.
Complotul de a-l ucide pe CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, a fost unul dintr-o serie de planuri guvernamentale ruse de a asasina directori din industria de apărare din Europa care sprijineau efortul de război al Ucrainei, potrivit CNN.
Statele Unite au informat Germania, potrivit informaţiilor citate, şi serviciile de securitate germane au intervenit să-l protejeze pe Papperger.