UPDATE 23:40 Putin îi taie elanul lui Trump
Războiul Rusia-Ucraina nu poate fi oprit peste noapte, a reacționat Kremlinul la afirmațiile lui Donald Trump.
Acesta a afirmat în timpul campaniei sale electorale că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune capăt războiului Rusiei din Ucraina în „24 de ore”. El a făcut din nou aluzie la mesajul său în timpul discursului în care și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale, spunându-le susținătorilor săi care îl aclamau: „Voi opri războaiele”.
UPDATE 21:10 De ce Putin are nevoie de soldații lui Kim Jong Un. Câți ruși au murit pe frontul din Kursk în ultimele luni
Peste 20.000 de soldați ruși au murit sau fost răniți pe frontul din Kursk în ultimele trei luni, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, scrie miercuri Ukrainska Pravda.
El a menționat, de asemenea, că Rusia a desfășurat 45.000 de militari în regiunea Kursk și încearcă să-și crească efectivele.
UPDATE 17:30 Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova, Lilian Darii, pentru a „protesta vehement” pentru că autorităţile de la Chişinău ar fi refuzat „în mod nemotivat” acreditarea unor observatori internaţionali din Rusia pentru a urmări desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din 20 octombrie.
Ambasadorului i s-a transmis „protestul vehement” al Moscovei faţă de „acţiunile discriminatorii neprietenoase ale Chişinăului” faţă de observatorii ruşi din cadrul misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, informează un comunicat al MAE rus.
UPDATE 16:00 - Serviciile secrete militare ucrainene au fost în spatele atacului cu drone împotriva bazei navale ruse din Kaspiysk, Republica Daghestan din Rusia, a declarat o sursă de informații pentru Kyiv Independent, potrivit HotNews.ro.
Informația vine după ce autoritățile din Daghestan au raportat interceptarea unui atac cu dronă deasupra Kaspiysk, un oraș portuar de la Marea Caspică aflat la aproximativ 1.000 de kilometri de linia frontului (600 de mile). Imagini apărute online arată însă că cel puțin o dronă a lovit nave de război rusești (detalii în actualizarea de la ora 11:48)
Sursele au declarat că flota vizată a fost implicată în lovituri împotriva Ucrainei, iar Regimentul 177 de pușcași marini staționat acolo a fost desfășurat în luptă în regiunile Herson și Zaporojie
UPDATE 14:00 - Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, a votat miercuri în favoarea ratificării tratatului de parteneriat dintre Rusia și Coreea de Nord.
Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat tratatul, care include o clauză de apărare reciprocă, în timpul vizitei lui Putin la Phenian în iunie.
UPDATE 13.00 - Zelenski a semnat pentru prelungirea perioadei legii marțiale și mobilizarea militară în Ucraina până în 7 februarie 2025
Vladimir Zelenski a semnat proiectele de lege pentru prelungirea legii marțiale și a mobilizării militare în Ucraina până la 7 februarie 2025, potrivit parlamentarului Yaroslav Zheleznyak.
Zelensky „a semnat proiectele de lege privind prelungirea legii marțiale și a mobilizării generale pentru 90 de zile: de la 10 noiembrie 2024 până la 7 februarie 2025”, a scris el pe Telegram.
UPDATE 12.00 - Rusia a revendicat miercuri capturarea a încă două sate din apropierea orașului industrial Kurahove din sud-estul Ucrainei, unul dintre sectoarele de pe linia frontului unde trupele ruse avansează împotriva unei armate ucrainene slăbite, transmite AFP.
Potrivit raportului zilnic al Ministerului rus al Apărării, forțele Moscovei au cucerit Antonivka și Maksimivka, două sate situate la sud de Kurahove, și la nord de Vuhledar, un bastion ucrainean care a căzut la începutul lunii octombrie.
UPDATE 11.00 - Cel puțin o dronă ucraineană a lovit în portul Kaspiysk, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, arată imagini apărute pe rețelele de socializare. Portul respectiv se află la peste 1.000 km de regiunile ucrainene aflate sub controlul Kievului.
În unul dintre clipurile care circulă online se vede cum o dronă de mari dimensiuni, posibil un avion ușor transformat în vehicul aerian fără pilot, cade într-un grup de nave de război rusești ancorate la mal.
UPDATE 9:00 - Prima confruntare a armatei ucrainene cu trupele nord-coreene. Avertismentul președintelui Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, că primele lupte dintre armata ucraineană şi trupele nord-coreene ”deschid o nouă pagină a instabilităţii în lume”, după ce ministrul său al Apărării a afirmat că a avut loc un ”mic angajament”, transmite Reuters.
Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a confirmat, într-un interviu acordat televiziunii sud-coreene, că a avut loc prima confruntare cu trupele nord-coreene, o escaladare aparentă a unui conflict care a început când Rusia a invadat Ucraina în 2022.
UPDATE 6:20 - După ce le-a prezentat aliaţilor săi occidentali aşa-numitul "Plan de Victorie" în războiul cu Rusia, plan axat pe ajutorul militar şi garanţiile de securitate, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski elaborează acum o altă strategie, de data aceasta una internă, pentru a contura o viziune comună asupra paşilor pe care ucrainenii trebuie să-i întreprindă pentru a ieşi victorioşi din acest război, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Elaborarea unui astfel de "Plan de Victorie intern" a fost anunţată la sfârşitul lunii octombrie şi se desfăşoară sub îndrumarea lui Oleksandr Litvinenko, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare a Ucrainei, în cooperare cu reprezentanţii societăţii civile.
Potrivit lui Zelenski, planul va încerca să găsească modalităţi de a consolida Ucraina "pe front, în industria apărării, în economie şi finanţe, în sfera informativă, în asigurarea justiţiei, în politica regională şi în alte domenii".
Deşi nu au fost prezentate multe detalii, iniţiativa preşedintelui a fost bine primită în ţară, în timp ce populaţia suferă povara războiului ce intră în a treia iarnă şi trupele ruse înaintează pe frontul de est. "Fără un plan intern, planul de victorie prezentat de preşedinte partenerilor internaţionali nu va fi văzut ca fiind suficient el însuşi", explică Oleksandr Suşko, preşedintele Fundaţiei Internaţionale Renaşterea, ce are ca scop promovarea democraţiei şi a bunei guvernări, după ce Zelenski s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile.
"Un astfel de plan ar trebui să răspundă la întrebarea ce ar trebui să facem pentru victoria noastră", sesizează într-o scrisoare Iniţiativa 1 Decembrie, organizaţie ce reuneşte activişti şi reprezentanţi ai domeniilor educaţiei şi culturii.
Deşi depinde mult de sprijinul primit din străinătate, Ucraina trebuie să funcţioneze ca un "mecanism impecabil" pentru a utiliza ajutorul occidental în cel mai eficient mod şi a rezista presiunii militare ruseşti, se arată în scrisoare.
Totuşi, mai remarcă aceeaşi organizaţie, corupţia şi ineficienţa aparatului de stat sunt probleme care trebuie corectate cu prioritate, o sarcină dificilă din cauza "elitelor corupte".
Deşi Zelenski îşi menţine un nivel relativ ridicat de încredere în rândul ucrainenilor, de 59 % conform sondajelor din octombrie, mulţi cetăţeni ar prefera un stil mai democratic de conducere.
Preşedintele este criticat mai ales pentru că şi-a creat un cerc restrâns de colaboratori, coordonat de şeful administraţiei prezidenţiale Andrii Iermak şi bazat mai mult pe criterii de loialitate decât de profesionalism şi integritate.
"Planul de Victorie" prezentat aliaţilor externi cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un "pachet de descurajare non-nucleară", să fie admisă în NATO şi să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune. Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, şi a fost primit cu reticenţă de aliaţii occidentali, notează Reuters.