UPDATE 22:37 - Explozie puternică la o fabrică rusă care produce rachete balistice.
O puternică explozie a avut loc miercuri în Republica rusă Udmurtia, la o fabrică în care se produc și rachete. Un incendiu masiv a izbucnit la uzină după explozie, relatează Ukrainska Pravda.
Explozia s-a produs la uzina de construcție de mașini JSC Votkinsk, care produce produse militare și civile.
UPDATE 19:51 - SUA „pot şi vor continua” să furnizeze ajutor militar Kievului, afirmă Casa Albă.
SUA „pot şi vor continua” să furnizeze ajutor militar Ucrainei, a declarat miercuri consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, în timpul unei vizite la sediul NATO, informează AFP.
„Nu există alternativă la angajamentul SUA de a furniza un nivel de resurse care să-i permită Ucrainei să dispună de artilerie, de sisteme de apărare aeriană şi de alte capacităţi de care are nevoie”, a declarat Sullivan în timpul conferinței de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.
UPDATE 19.00 - Președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Turcia la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, a informat miercuri agenția de știri rusă RIA, citând o sursă de la Ankara.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pregătirile pentru întâlnirea dintre Putin și președintele turc Tayyip Erdogan continuă.
Un oficial turc a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Putin va vizita Turcia, membră NATO, pe 12 februarie.
UPDATE 17.00 - Grupul Wagner construiește un nou sediu după fuziunea cu garda națională a Rusiei, a susținut noul lider Anton Yelizarov, într-un clip video, relatează The Guardian, citând Ministerul Apărării al Marii Britanii.
„Construim o bază, astfel încât noile unități (o unitate de voluntari) care vor fi formate – care vor deveni parte a corpului de voluntari al Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia) – să poată veni și să se stabilească” aici, a spus el.
Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că așa-numita „Bază a cazacilor” va avea „aproape sigur” sediul în orașul Rostov, din sudul Rusiei.
Anunțul vine la doar câteva zile după ce rapoartele din Rusia sugerau că Yelizarov a dispărut.
UPDATE 14:53 - Ucraina a votat în prima lectură un proiect de lege controversat asupra mobilizării militare
Parlamentul Ucrainei a votat miercuri în prima lectură un proiect de lege controversat asupra mobilizării militare, pentru a permite armatei ucrainene să-şi întărească rândurile după doi ani de război cu Rusia, au anunţat deputaţii, informează AFP.
În total, 243 de deputaţi au votat în favoarea acestui document, comparativ cu un minim necesar de 226, au scris mai mulţi parlamentari ucraineni pe reţelele sociale.
Însă, pentru a fi adoptat, textul mai trebuie să facă obiectul unor dezbateri parlamentare, unor propuneri de amendamente şi unui vot în a doua lectură, o procedură ce s-ar putea întinde pe mai multe săptămâni. Apoi, preşedintele Volodimir Zelenski va trebui să-l promulge.
UPDATE 14:00 - Ucrainenii vor primi noi rachete americane cu rază lungă de acțiune
Lovirea punctelor strategice rusești din spatele liniilor inamice a devenit o sarcină aproape zilnică pentru Ucraina - iar arsenalul cu rază lungă de acțiune al țării continuă să crească pentru a servi acestui scop.
Cea mai recentă achiziție a Ucrainei, racheta cu diametru mic, lansată de la sol, urmează să intre în posesia forțelor Kievului.
Ground-Launched Small Diameter Bombs (GLSDB), create de Boeing și Saab, care urmează să intre în luptă în curând, potrivit Kyiv Independent. După cum sugerează și numele său, este o încercare de a combina versatilitatea unui lansator terestru cu rentabilitatea și precizia unei bombe ghidate de mici dimensiuni.
Focosul este modest, cu mai puțin de 20 de kilograme de explozibil. Dar raza sa de acțiune de 150 de kilometri, costul ieftin și capacitatea de a lovi din mai multe unghiuri pot fi exploatate pentru a hărțui ținte de mare valoare în spatele inamicului, fără a consuma rachete occidentale scumpe.
Potrivit Politico, primul lot de noi arme ar fi trebuit să sosească în Ucraina încă de pe 31 ianuarie, deși armata nu a confirmat încă.
UPDATE 10:30 Duel al acuzațiilor în cazul avionului doborât în Rusia
Statele Unite au acuzat marţi Rusia că a tras cel puţin nouă rachete furnizate de Coreea de Nord asupra Ucrainei, în timp ce Moscova a catalogat Washingtonul drept "complice direct" la doborârea unui avion militar rusesc de transport luna trecută, transmite Reuters, informează News.ro.
Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, şi adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, au schimbat acuzaţiile în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, solicitată de Moscova.
UPDATE 10:04 - Atac masiv al Rusiei cu rachete asupra Kievului
Rusia a atacat masiv capitala ucraineană cu rachete la primele ore ale dimineţii, în plină vizită a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, care a fost nevoit să coboare, împreună cu restul delegaţiei, în adăpostul subteran al hotelului din Kiev unde este cazat, potrivit EFE.
Alarma aeriană care l-a obligat pe politicianul spaniol să se adăpostească înainte de începerea programului său de întâlniri preconizate pentru miercuri - care cuprinde întrevederi cu preşedintele Volodimir Zelenski şi alţi lideri ucraineni - a fost declanşată în jurul orei locale 06:00 (03:00 GMT).
"Rachete deasupra Kievului şi estului Ucrainei", a informat la început pe Telegram şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene. La scurt timp, acelaşi canal oficial a transmis că "mai multe rachete" se îndreptau spre Kiev.
UPDATE 9:30 - Rusia a pierdut 391.470 de soldați de la începutul războiului, susține armata ucraineană.
Doar ultima zi, 890 de militari ruși au fost eliminați.
UPDATE 9:20 - Cel puțin două persoane au fost rănite în districtul Dniprovskyi din Kiev, care se află de-a lungul râului Nipru, a declarat primarul Vitali Klitschko.
Locuitorii au fugit în adăposturi după ce sirenele de raid aerian au răsunat în capitala Ucrainei.
UPDATE 9:00 Alertă aeriană în Ucraina, explozii puternice la Kiev. Rușii au lansat un atac masiv cu rachete și drone
"Lansări de rachete X-101/555 de pe Tu-95MS din direcția Mării Caspice", a anunțat armata.
La rândul lor, Forțele Aeriene au avertizat asupra pericolului reprezentat de rachete și au îndemnat să nu se ignore alerta aeriană în zonele în care a fost anunțată.
"Atenție! Pericol de rachete în regiunile sudice și estice, din cauza amenințării lansării de rachete de croazieră de la aeronave Tu-95MS. Nu ignorați semnalele de avertizare aeriană!" - se arată în mesaj.
UPDATE: Disensiuni la vârful puterii de la Kiev
Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, intrat în conflict cu preşedintele şi a cărui demitere ar fi iminentă, pleda, la rândul său, într-un articol de opinie publicat de CNN săptămâna trecută, pentru sporirea flotei de drone de producţie autohtonă, cu ajutorul cărora Kievul a reuşit câteva lovituri spectaculoase atât în Crimeea, cât şi în adâncimea teritoriului rus.
„Aceasta este o chestiune strategică. Tocmai am semnat un decret care lansează crearea unui tip separat de forţă în cadrul forţelor noastre de apărare - Forţele pentru sisteme fără pilot”, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul către naţiune de marţi seară.
El a ţinut să sublinieze că această nouă forţă „nu este o chestiune de viitor”, ci „este ceva care ar trebui să dea un rezultat foarte concret în viitorul apropiat”.
Liderul de la Kiev a reluat ideea menţionată şi în discursul din seara anterioară, spunând că anul acesta „ar trebui să fie decisiv” în cadrul războiului „din multe puncte de vedere şi, evident, pe câmpul de luptă”.
„Dronele - sistemele aeriene fără pilot - s-au dovedit a fi eficiente în bătăliile de la sol, de pe cer şi de pe mare. Ucraina a schimbat cu adevărat situaţia de securitate în Marea Neagră datorită dronelor. Respingerea asalturilor la sol este în mare parte opera dronelor. Distrugerea pe scară largă a ocupanţilor şi a echipamentelor lor este, de asemenea, opera dronelor”, a arătat Zelenski.
El a spus că acum, prin crearea unei forţe speciale dedicate dronelor, vor fi create posturi speciale pentru personalul care lucrează cu drone, vor fi unităţi special care vor beneficia de o pregătire eficientă şi de sistematizarea experienţei. În plus, producţia de drone va fi crescută constant, vor fi luate în considerare „cele mai bune idei” şi vor fi atraşi cei mai buni specialişti în acest domeniu.
„Aceasta este o sarcină pentru armată, pentru Ministerul Apărării şi pentru guvern în ansamblu”, a punctat Zelenski.
„Iar pentru a asigura coordonarea necesară în cadrul forţelor de apărare, pentru a asigura un nivel adecvat de planificare şi calitatea logisticii, în cadrul forţelor armate vor fi create Forţele pentru sisteme fără pilot la bord. Propunerile relevante vor fi înaintate spre examinare Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare”, a mai spus Zelenski.