UPDATE 00.00 - Jurnalişti de investigaţie din Ucraina au fost vizaţi de operaţiuni de "intimidare" potenţial legate de anchetele pe care le desfăşoară cu privire la corupţia din ţară, a deplâns joi organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), care a denunţat "înmulţirea presiunilor asupra media" ucrainene.
"În ultimele săptămâni au apărut mai multe cazuri îngrijorătoare de intimidare şi sperăm că nu este o tendinţă care se va prelungi", a declarat pentru AFP Pauline Maufrais, responsabilă de misiunea pentru Ucraina a organizaţiei.
RSF enumeră trei cazuri ieşite la iveală într-o singură săptămână şi pentru clarificarea cărora cere anchete "aprofundate, transparente şi independente": jurnalistul de investigaţie Iuri Nikolov, de la centrul media anticorupţie Nashi Hroshi (Banii noştri) a fost vizitat pe 14 ianuarie de indivizi mascaţi, pe 19 ianuarie colega sa din Odesa Irina Hrib a descoperit în maşina sa un dispozitiv de înregistrare, iar centrul de investigaţii jurnalistice Bihus.info a fost vizat pe 16 ianuarie, când "mai mulţi jurnalişti ai săi au constatat că au fost difuzate înregistrări video privind viaţa lor privată, cu scopul de a-i discredita".
UPDATE 23.00 - Rusia ar fi putut folosi prizonierii de război ucraineni ca scut uman pentru a transporta muniție și arme pentru sistemele de rachete, a sugerat purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene, Andrii Iusov, pe 25 ianuarie, comentând prăbușirea aeronavei Il-76 despre care Moscova susține că ar fi avut prizonieri ucraineni la bord, relatează Kyiv Independent.
Agenția de informații militare a Ucrainei nu a confirmat dacă prizonierii se aflau în avion și nici nu a comentat ce ar fi putut cauza accidentul, dar a spus că pentru acea zi a fost planificat un schimb de prizonieri.
UPDATE 22.00 - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, în cadrul conferinței de presă miercuri, că se așteaptă ca Kievul și Berlinul să convină „în curând” asupra garanțiilor de securitate, potrivit Kyiv Independent.
Grupul celor șapte țări (G7) și alți câțiva parteneri s-au angajat să ofere garanții de securitate Ucrainei prin intermediul unor tratate bilaterale. Marea Britanie a fost prima care a finalizat un astfel de acord în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev, la 12 ianuarie.
UPDATE 21.00 - Comisia Europeană și Lituania alocă 15,5 milioane de euro pentru a construi adăposturi antiaeriene pentru școlile ucrainene, potrivit Agenției Centrale de Management a Proiectelor din Lituania (CPVA), responsabilă de implementarea proiectului, relatează Kyiv Independent.
Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a distrus sau a deteriorat una din șapte școli din Ucraina și a forțat 1,6 milioane de școlari să părăsească educația. Aproximativ 900.000 de copii ucraineni studiază de la distanță, deoarece numai școlile echipate cu adăposturi anti-bombe au permisiunea de a funcționa offline.
Cea mai mare parte a sumei, 15 milioane de euro, va fi alocată de Comisia Europeană, în timp ce Lituania contribuie cu jumătate de milion de euro.
UPDATE 17:36 - Putin vizitează exclava rusă Kaliningrad şi Kremlinul asigură că el nu urmăreşte astfel să transmită un mesaj către NATO.
Potrivit Kremlinului, vizita lui Putin în Kaliningrad este ocazionată de Ziua Studentului şi cuprinde o întâlnire a liderului de la Kremlin cu studenţi ai Universităţii de Stat Immanuel Kant.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un "mesaj" către NATO. El a asigurat totodată că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin.
UPDATE 14:00 - Ucraina vrea să construiască patru noi reactoare nucleare cu echipamente din Rusia și SUA
Kievul plănuiește să înceapă construcția a patru noi reactoare nucleare în această vară sau toamnă, a declarat joi ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko, transmite Reuters, în timp ce Ucraina încearcă să compenseze capacitatea energetică pierdută după ce rușii au pus mâna pe centrala de la Zaporojie, la începutul lunii martie 2022.
UPDATE 12:00 - Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și un cunoscut naționalist rus pro-război, a fost condamnat joi de către o instanță din Moscova la 4 ani de închisoare pentru „incitare la extremism”, relatează Reuters și CNN.
La sfârșitul lunii august Ghirkin a anunțat din arest că intenționează să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale de anul acesta însă, potrivit unor informații apărute în decembrie anul trecut, candidatura sa nu ar fi fost validată de Comisia Electorală Centrală a Rusiei.
UPDATE 9:00 - Rusia a lansat 14 drone şi cinci rachete asupra Ucrainei. Sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au distrus 11 drone
Rusia a lansat 14 drone şi cinci rachete asupra Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi spre vineri, au anunţat, joi, forţele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele de apărare antiaeriană au distrus 11 drone, relatează Reuters.
Forţele aeriene au declarat pe Telegram că Rusia a vizat, în principal, sudul Ucrainei. Conform primelor informații, două persoane au fost rănite într-un atac care a vizat Odesa.
"În ciuda activităţii eficiente şi de succes a apărării aeriene pentru a respinge atacurile inamice, o instalaţie industrială a fost din păcate lovită în Odesa, iar infrastructura civilă şi clădirile rezidenţiale au fost avariate", a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii, pe Telegram.
UPDATE 6:40 - Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, care a acuzat Ucraina că a doborât un avion de transport militar rusesc, a anunţat miercuri preşedinţia franceză a Consiliului, informează AFP.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat în vizită la New York, a solicitat mai devreme această întâlnire pentru ziua de miercuri, dar ea va avea loc "mâine după-amiază, 25 ianuarie, la ora 17:00" (22:00 GMT), a declarat preşedinţia franceză a Consiliului.
Rusia a acuzat Ucraina că a doborât miercuri un avion de transport militar rusesc, un Iliuşin Il-76, deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni. Potrivit Moscovei, armata ucraineană ştia că prizonierii vor fi transportaţi cu avionul la Belgorod şi apoi la un punct de întâlnire la graniţă.
UPDATE 5:10 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, miercuri seară, o anchetă internaţională în cazul avionului rusesc doborât care, potrivit Moscovei, transporta prizonieri ucraineni în drum spre un schimb de prizonieri, transmite AFP.
"Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre", a spus el în discursul său zilnic, fără a confirma sau infirma dacă victimele erau prizonieri ucraineni.