UPDATE 23:20 - Armata rusă anunță că a doborât, în decurs de două ore, 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei anexate, susţinând că a respins astfel un „atac terorist” al Kievului.
„Apărarea antiaeriană rusă a distrus 26 de drone aeriene deasupra Crimeei”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat vineri seară, fără a menţiona pagube sau victime, relatează AFP.
Ministerul rus a afirmat că toate aceste aparate au fost doborâte „între orele 20:30 şi 22:30”.
Anterior vineri seară, Ministerul rus al Apărării a anunţat de asemenea că a doborât şase drone ucrainene în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina.
UPDATE 21: 15 - Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a făcut vineri o serie de declarații cu privire la războiul din Ucraina, într-o discuție cu jurnaliștii în timpul unei deplasări în țară, la North Yorkshire.
„Vom sta umăr la umăr cu Ucraina. Nu ne putem lua gândul de la acest conflict”, a spus Rishi Sunak, potrivit Sky News.
„Tocmai am vorbit cu Zelenski zilele trecute și l-am asigurat de sprijinul nostru continuu”, a adăugat prim-ministrul britanic.
El a subliniat că sprijinul pentru Ucraina va continua sub conducerea sa.
UPDATE 20: 45 - Lavrov susţine că lideri occidentali au abordat Rusia pentru a negocia pe seama Ucrainei
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că mai mulţi lideri europeni au încercat în ultimele şase luni să negocieze cu Rusia asupra războiului din Ucraina fără implicarea Kievului în aceste discuţii şi a promis că Rusia nu va negocia cu aceia care urmăresc înfrângerea ei pe câmpul de luptă în Ucraina.
UPDATE 20.00 - Preşedintele rus s-a pronunţat împotriva interzicerii avortului, dar a făcut apel la femei să nu recurgă la această procedură, invocând scăderea populaţiei Rusiei. El e de părere că femeile ar trebui să îşi ducă sarcinile la termen pentru a rezolva criza demografică structurală a Rusiei, care a fost exacerbată de conflictul mortal din Ucraina şi de pandemia de Covid-19.
UPDATE 19.00 - Summitul UE în care se va discuta din nou despre sprijinul financiar pentru Ucraina va avea loc foarte devreme la începutul anului viitor, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul reuniunii de două zile a liderilor Uniunii Europene.
„Sunt încrezător și optimist că vom fi în măsură să ne îndeplinim promisiunea de a sprijini Ucraina cu mijloace financiare”, a afirmat Charles Michel.
UPDATE 18.00 - Zelenski a publicat pe contul său de pe X un clip ce îl arată depunând flori la un cimitir pentru soldații căzuți în lupta contra invadatorilor ruși.
„Liov. Câmpul lui Marte. Nu-i vom uita niciodată pe eroii noștri care au luptat pentru libertate și au apărat Ucraina! Ne amintim prețul libertății și independenței noastre. Glorie veșnică tuturor celor care au luptat pentru statul nostru!”, se spune în postarea ce însoțește clipul.
UPDATE 13:30 - Kremlinul a declarat vineri că aderarea Ucrainei la UE este o perspectivă foarte îndepărtată, iar inițiativele Bruxelles-ului în acest sens sunt doar o expresie a sprijinului politic pentru Kiev.
Nici Ucraina și nici Republica Moldova nu îndeplinesc criteriile stricte ale UE, iar permiterea intrării Kievului ar putea destabiliza Uniunea, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.
UPDATE 10:20 - IGPF: Aproape 10.000 de ucraineni au intrat joi în ţară; în total - 173.600 de persoane au tranzitat frontiera
Aproape 10.000 de cetăţeni ucraineni au intrat, joi, în România, iar în total circa 173.600 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 54.200 de mijloace de transport au efectuat formalităţile de control, la punctele de frontieră din întreaga ţară.
"Pe sensul de intrare în România au fost 88.072 de persoane, dintre care 9.909 de cetăţeni ucraineni. Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 24 octombrie, ora 24,00, au intrat în România 6.862.589 de cetăţeni ucraineni", informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, într-un comunicat transmis, vineri, Agerpres.
UPDATE 9:00 - Social-democraţii germani consideră că doar prin diplomaţie se va pune capăt războiului din Ucraina
Rolf Mützenich, liderul grupului social-democrat (SPD) din Bundestag, a îndemnat la mai multe eforturi diplomatice în ceea ce priveşte războiul din Ucraina şi a dat asigurării Kievului de continuarea sprijinului Germaniei, relatează dpa.
"Guvernul german ar trebui să ia o noua iniţiativă diplomatică în 2024 şi să poarte discuţii cu China şi cu ţările din Sudul Global într-o mai mare măsură decât înainte", a afirmat Mützenich pentru ziarul Rheinische Post în declaraţii publicate vineri.
"India, Brazilia, Indonezia şi alte ţări ar putea avea cu siguranţă o influenţă asupra (preşedintelui rus) Vladimir Putin. Această influenţă trebuie folosită", a mai spus Mützenich.
UPDATE 6:15 - Odată cu declanșarea invaziei din Ucraina de către Vladimir Putin, foarte multe țări din întreaga lume și-au scăzut nivelul relațiilor cu Rusia și în același timp au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, un stat aliat al Kremlinului, Armenia, îi dă o nouă lovitură președintelui rus, trecând de partea Ucrainei, întărindu-și cooperarea cu Kievul, potrivit Ziare.com.
UPDATE 5:10 - Viktor Orban a declarat că Ungaria nu a votat demararea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană. Premierul ungar consideră că decizia este una proastă.
UPDATE 4:20 - Uniunea Europeană a decis deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Maia Sandu spune că este ”o pagină nouă” în istoria Republicii Moldova, în timp ce Volodimir Zelenski a declarat că este o victorie pentru toată Europa.