UPDATE 00.00 - Forțele ucrainene au lovit o uzină aeronautică din orașul rusesc Smolensk, conform postului ucrainean de știri Hromadske, citat de Sky News.
Canale de Telegram locale au relatat că s-au auzit explozii, noaptea trecută, în acest oraș din vestul Rusiei.
Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au interceptat o dronă ucraineană deasupra regiunii Smolensk în jurul orei locale 23:00. Iar guvernatorul regiunii a transmis că nu s-au înregistrat pagube asupra infrastructurii și nici victime.
UPDATE 23.00 - Un rus de 18 ani, judecat pentru că a criticat ofensiva rusă / Internat forțat la psihiatrie
Procesul unui student de 18 ani, cel mai tânăr rus judecat pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă, a început luni la Odintsovo, la periferia vestică a Moscovei, potrivit AFP.
UPDATE 20:45 În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Pentru acestea din urmă sunt prevăzute 7,5 trilioane de ruble (84,3 miliarde de dolari), în timp ce Apărarea va primi 10,4 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari), sumă ce reprezintă aproximativ o treime din întregul buget. Pentru anul în curs bugetul Apărării a fost de 6,5 trilioane de ruble (66,7 miliarde de dolari).
UPDATE 19.00 - Ministrul de externe al Ungariei sugerează că UE ar trebui să analizeze consecințele regimului său de sancțiuni împotriva Rusiei înainte de a adopta ultimul său pachet de măsuri.
Peter Szijjarto a scris luni pe Facebook: „În timp ce cooperarea Est-Vest, care a fost mult timp o bază solidă pentru creșterea europeană, continuă să se destrame, discutăm deja al 12-lea pachet de sancțiuni fără nicio analiză onestă a efectelor celor 11 pachete care au fost deja adoptate”.
După cum relatează Sky News și The Guardian, Szijjarto a adăugat că „deciziile eșuate de la Bruxelles” au dus competitivitatea Europei la un „nivel scăzut”.
UPDATE 18.00 - Mariana Bezuhla, membră a comisiei pentru securitate națională din cadrul Parlamentului ucrainean, a cerut demiterea comandantului suprem al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, pentru că nu ar fi pregătit un plan de război pentru anul viitor.
UPDATE 17.00 - Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, face parte dintr-o delegație care se află săptămâna aceasta la Kiev și a prezentat, într-o postare pe X, prioritățile Ucrainei în vederea aderării la blocul comunitar.
„Comisia Europeană a recomandat Ucrainei să lucreze asupra a patru priorități până în martie 2024: anticoruptia, de-oligarhizarea, reglementarea lobby-ului, drepturile minorităților”, a scris Jourova.
UPDATE 14:30 - Margarita Simonian, șefa postului Russia Today și una dintre cele mai insolite voci ale propagandei Kremlinului, a lansat o nouă serie de scenarii halucinate, în direct la televiziunea de stat. Într-un atac în care a combinat toate șabloanele negative despre Statele Unite, de la insinuările anti-LGBT și rasiste până la o presupusă criză de identitate, Simonian le-a spus compatrioților că americanii se vor înghesui să vină în Rusia.
UPDATE 10:30 - Moscova a activat o rețea de spioni în Ucraina în ultimele două luni, în condițiile în care Putin încearcă să destabilizeze și mai mult societatea în fața impasului de pe front, a declarat Oleksiy Danilov, consilier pentru securitate națională al Ucrainei, într-un interviu acordat publicației The Times
El a spus că agenții inactivi ai Rusiei infiltrați în instituțiile publice, inclusiv SBU, serviciul de securitate internă al Ucrainei, au primit ordin să submineze unitatea țării. „Ei își dau seama că nu pot câștiga militar, astfel că încercările de destabilizare internă au devenit prioritare", a adăugat Danilov.
UPDATE 8:10 - Mai mulți soldați ruși au fost găsiți morți la Mariupol lângă portretul lui Putin. Asasinatul, revendicat de partizanii ucraineni
Pe teritoriul orașului Mariupol din regiunea Donețk, ocupat de ruși, continuă seria atentatelor îndreptate împotriva armatei lui Putin. Unele sunt revendicate de Mișcarea Partizană a Femeilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei „Zla Mavka”, ultimul pe 26 noiembrie.
În ultimele zile, partizanii au reușit să elimine șase soldați ai Forțelor Armate Ruse. Surse din „poliția DPR” (autoproclamata republică Donețk) și FSB (serviciul rus de securitate) au dat date despre acest lucru."Doi militari (unul dintre ei ofițer) au fost împușcați pe stradă. Patru militari au fost găsiți morți pe una dintre plajele din Mariupol. Cadavrele prezentau înjunghieri", se arată în mesaj.
Este de remarcat faptul că lângă cadavrele morților a fost găsit portretul președintelui rus Vladimir Putin, pe care era scris cuvântul „Pleacă” cu sângele unuia dintre morți.
O sursă din FSB a spus că într-adevăr există pierderi, iar căutările „infractorilor” ar fi în curs de desfășurare."Sunt bine pregătiți, dar îi vom găsi și îi vom pedepsi. Cu siguranță", se arată în mesaj.
Amintim că pe 16 noiembrie s-a raportat că un grup ucrainean de sabotaj a trecut linia frontului în regiunea Zaporojie și a lichidat un număr semnificativ de soldați ruși care se aflau într-un subsol, unde se odihneau.
Aproape 400 de localităţi din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza condiţiilor meteorologice "extrem de dificile", a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în contextul în care sistemul de electricitate ucrainean este ameninţat de bombardamentele ruseşti.
Ucraina se teme de o nouă campanie de atacuri masive ruseşti care vizează infrastructura sa critică în această iarnă, la fel ca în 2022, când aceste lovituri au lăsat milioane de oameni în frig şi întuneric.
"O mare parte din teritoriul ţării noastre se confruntă cu condiţii meteorologice extrem de dificile", a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic, adresat națiunii, pe Facebook.