UPDATE 21:25 - Ucraina va primi sute de generatoare electrice din partea oraşelor europene.
Parlamentul European şi o coaliţie a unor mari oraşe ale ţărilor europene îşi vor uni forţele pentru a dona generatoare electrice şi transformatoare Ucrainei, ţară unde atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice privează o parte a populaţiei de curent şi de alte utilităţi în prag de iarnă, relatează miercuri agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Iniţiativa „Generatoare ale Speranţei” (Generators of Hope) lansată de PE şi de Eurocities, coaliţie ce reuneşte peste 200 de oraşe din 38 de state europene, are în vedere să trimită Ucrainei sute de generatoare electrice chiar în zilele următoare pentru a ajuta populaţia ce se află în faţa unei ierni fără electricitate, încălzire sau apă potabilă.
UPDATE 21:00 - „Avem destule” arme, susţine fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a negat miercuri că stocul de rachete de înaltă precizie al armatei ruse ar fi pe cale să se epuizeze, aşa cum asigură Kievul şi unele ţări occidentale, el susţinând că Rusia are în continuare „destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina.
UPDATE 20:23 - Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă, la solicitarea lui Zelenski, după ultimele atacuri ruse cu rachetă.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă pe tema ultimelor atacuri ruse cu rachetă ale Ucrainei, la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.
Această reuniune a fost programată miercuri, la ora locală 16.00 (21.00, ora României), potrivit CNN.
Zelenski a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU (UNSC) în urma acestui atac rus al unor infrastructuri de producţăie de electricitate în întreaga Ucraină.
”L-am însărcinat pe ambasadorul nostru la ONU să ceară o reuniune de urgenţă a UNSC în urma atacurilor de azi (miercuri) ale Rusiei. Uciderea civililor şi distrugerea infrastructurii civile sunt acte de teroare. Ucraina cere în continuare un răspuns hotărât al comunităţii internaţionale împotriva acestor crime”, a subliniat şeful statului ucrainean într-un mesaj postat pe Twitter.
UPDATE 19:23 - Rusia duce o lipsă ”semnificativă” de rachete de artilerie, din cauză că Kievul i-a distrus multe stocuri de muniţie, ceea ce i-ar putea limita operaţiunile în Ucraina pe viitor, afirmă secretarul american al Apărării Lloyd Austin.
”Ruşii au probleme de logistică încă de la începutul” invaziei Ucrainei şi ”au în continuare probleme cu logistica”, a declarat Lloyd Austin unui grup de jurnalişti la bordul unui avion militar.
Ei ”suferă de o penurie semnificativă de rachete de artilerie”, din cauză că Kievul a distrus mai multe stocuri ruseşti de muniţie, declară şeful Pentagonului.
UPDATE 16:27 - Politicienii ucraineni au propus un proiect de lege care ar urma să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Ucrainei, relatează Sky News. De asemenea, proiectul include o interdicție completă a oricăror organizații religioase care sunt aliniate cu Biserica Ortodoxă Rusă.
UPDATE 16:25 - Reactoare de la două centrale nucleare ucrainene, deconectate în urma noului atac rusesc cu rachete. Ucraina este în beznă, oamenii nu mai au curent și alte utilități.
Mai multe unităţi ale centralei nucleare Pivdenukrainsk, din sudul Ucrainei, precum şi ale centralei nucleare Hmelniţki, din partea de vest a ţării, au fost deconectate miercuri în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, transmite Reuters.
UPDATE 14:20 - Marea Britanie va trimite prima aeronavă de luptă în Ucraina și 10.000 de proiectile de artilerie de la începutul războiului. Secretarul Apărării a explicat că elicopterele vor ajuta forțele ucrainene să securizeze teritoriul recent eliberat.
În ultimele șase săptămâni, echipajele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie pentru a zbura și întreține aeronave cu scopul de a organiza misiuni de căutare și salvare. Marea Britanie se numără printre puținele țări care au trimis în Ucraina avioane cu echipaj, de la începutul conflictului.
UPDATE 13:00 - Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson aruncă Europa în aer cu cele mai controversate declarații privind războiul din Ucraina. Germania a vrut ca războiul să se termine rapid, iar francezii refuzau să creadă că invazia ar fi avut loc. Sunt dezvăluirile făcute de Boris Johnson care spune și despre Italia că nici nu a vrut să adopte o poziție comună din cauza dependenței uriașe de Rusia.
UPDATE 12:00- Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU (AIEA) s-a întâlnit, miercuri, la Istanbul, cu o delegație rusă pentru a discuta despre asigurarea siguranței centralei nucleare Zaporojie, a transmis AIEA, citată de Reuters.
Cele două părți au convenit să continue cooperarea și dialogul cu privire la această instalație, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a transmis Rosatom, citat de agenția de presă RIA Novosti.
UPDATE 9:16 - Putin se pregătește pentru a doua rundă de mobilizare. Un consilier al ministrului ucrainean de interne susține că Rusia are planuri de a recruta până la 700.000 de rezerviști. În același timp, cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat că „trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare a războiului”.
UPDATE 8:00 - Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a cerut UE să accelereze lucrul la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să prevadă restricţii stricte asupra industriei ruseşti de rachete.
UPDATE 6:45 - Un bebeluș a murit în urma unei lovituri rusești asupra unei maternități din Zaporojie, transmite Kyiv Independent.
O rachetă rusească a lovit maternitatea spitalului Vilnianska de lângă Zaporojie, în dimineața zilei de miercuri, a afirmat guvernatorul Starukh pe Telegram. În urma atacului, un nou-născut a fost ucis.
⚡️Russia strikes maternity ward in Zaporizhzhia, newborn baby killed.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) November 23, 2022
A Russian missile struck the maternity ward of the Vilnianska Hospital near Zaporizhzhia early on Nov. 23, Governor Starukh wrote on Telegram. A newborn baby was killed in the attack.
📸 Starukh/ Telegram pic.twitter.com/O0b41fvAdh
UPDATE 5:00 - Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv, informează AFP.
"Mecanismul de corectare a pieţei" prezentat marţi de Comisie va fi examinat joi de miniştrii europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles, însă potrivit unui diplomat european, nu se aşteaptă să fie aprobat la acest moment, în condiţiile în care anumite state membre cer un studiu de impact detaliat.
Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.
UPDATE 4:20 - Peninsula Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată de un atac cu drone, marţi, iar forţele ruse sunt „în alertă”, potrivit autorităţilor instalate de către Kremlin.