Detaliind pentru prima dată răspunsul Rusiei la plafonarea preţurilor, Novak a declarat că reducerile de producţie s-ar putea situa la 500.000-700.000 barili pe zi (bpd), relatează Agerpres care citează Reuters.
Ţările din UE au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, dar în 5 decembrie a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. De asemenea, în coordonare cu statele din G7 şi Australia, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va emite un decret săptămâna viitoare în care va prezenta răspunsul Moscovei la plafonarea preţurilor.
Novak a explicat că decretul va interzice vânzările de produse petroliere şi ţiţei rusesc către ţările care sprijină acest plafon şi către companiile care cer respectarea lui.
UE va trebui să înlocuiască ţiţeiul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, vestul Africii şi Statele Unite, ceea ce ar trebui să stopeze prăbuşirea preţului petrolului, cel puţin pe termen scurt, a declarat recent Ann-Louise Hittle, vicepreşedinte la Wood Mackenzie. "Preţurile scad în prezent din cauza aşteptărilor încetinirii cererii, în pofida deciziilor UE şi G7. Ajustările la embargoul instituit de UE asupra petrolului rusesc vor sprijini probabil temporar preţurile", a adăugat Hittle.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna februarie a scăzut joi cu 1,22 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 80,89 dolari.