"Leişorii" recrutaţi de Statul Islamic par să se multiplice în Franţa, în pofida înfrângerilor militare suferite de organizaţia teroristă în zona irakiano-siriană, comentează ziarul, care prezintă "un bilanţ datând de la 15 septembrie adus la cunoştinţa Le Figaro", potrivit News.ro.
Aceşti minori constituie 18% din totalul persoanelor reperate, începând din 2014 şi până în prezent, ca radicalizate, precizează cotidianul francez în ediţia de vineri fără să citeze surse.
Dintre cei 699 de cetăţeni francezi care se află în prezent în Irak şi Siria în rândul jihadiştilor, 17 adolescenţi au murit sub steagul Daech, acronimul arab al Statului islamic, precizează cotidianul.
De asemenea, 37 de minori au fost inculpaţi în cadrul unor proceduri judiciare legate de terorism, iar fetele radicalizate au depăşit ca număr băieţii.
"Minorii francezi au devenit ţinta unei tehnici numite de 'saturare'", rezumă un oficial de rang înalt din cadrul luptei împotriva terorismului.
"Adesea înregistrând un eşec şcolar şi victime ale destrămării familiei în urma divorţului părinţilor, aceşti tineri dezechilibraţi sunt abordaţi pe stradă de un prieten, care afişând o falsă empatie, le dă hashtagul canalului criptat Telegram al sergenţilor recrutori ai Daech din Siria, dar şi din Franţa", explică sursa citată.
De ceva timp, Daech, care vrea să fie o organizaţie mai discretă pe reţele de socializare folosite în masă, recrutează în mai mică măsură adolescenţi pe reţele de socializare ca Twitter şi Facebook.
"Odată intraţi într-o legătură securizată şi sub imperiul unor 'guru' ca Rachid Kassim sau Omar Omsen, autorul a numeroase clipuri video de propagandă adresate adolescenţilor, ei sunt bombardaţi intensiv cu 100 de mesaje pe zi", adaugă această sursă.
Cum sunt recrutaţi aceşti adolescenţi, de ce sunt fetele mai uşor de recrutat şi ce se întâmplă cu copiii care se află în zone de luptă, sunt tot atâtea întrebări şi probleme semnalate de ziar.
În opinia psihanalistului Patrick Amoyel, fondatorul asociaţiei "Entr'autres" din Nisa, care ajută familii ale unor tineri jihadişti şi formează personal de stat să lupte împotriva radicalizării, adolescenţii sunt ţinte predilecte.
După atacul de la Nisa şi asasinarea unui preot la Saint-Etienne-du-Rouvray, în această vară, destructurarea unei celule jihadiste alcătuite din femei şi arestarea mai multor minori radicalizaţi au ilustrat caracterul difuz şi multiform al ameninţării teroriste în Franţa.