Poroșenko a acuzat în special Moscova că blochează încă accesul observatorilor internaționali ai OSCE în toate zonele de conflict. 'Acest lucru nu este surprinzător, pentru că Rusia trimite mereu trupe, arme grele și muniții în Donbas, și nu vrea să aibă martori la aceste activități', a spus el într-o conferință de presă susținută alături de Angela Merkel. Președintele ucrainean a estimat că Kievul nu poate fi singurul care respectă acordurile de la Minsk, care prevăd în primul rând o încetare a focului și reforme în Ucraina.
'Numai respectarea strictă a acordurilor de pace va crea condițiile pentru adoptarea unor decizii politice dificile dar necesare de către Parlamentul ucrainean', a spus el, părând să facă referire la proiectul de autonomie sporită pentru estul Ucrainei.
Acest subiect este unul dintre cele mai sensibile pentru președintele ucrainean, un prim vot în legislativ pe această temă în august ducând la proteste violente în care patru polițiști au fost uciși și peste o sută au fost răniți. Angela Merkel a reamintit la rândul său că acordurile de la Minsk prevăd pe lângă o încetare a focului durabilă, accesul observatorilor OSCE în toate zonele și reforme în Ucraina.
'Din nefericire, nu avem încă un armistițiu durabil', a mai spus ea luni.
Angela Merkel a subliniat, de altfel, că sancțiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi ridicate decât în caz de respectare a acordurilor semnate în februarie 2015 la Minsk, cu medierea sa și a președintelui francez Francois Hollande. 'Nu am ajuns încă acolo', a remarcat ea.
Peste 9.000 de persoane au fost ucise și alte 20.000 rănite în luptele din estul țării din aprilie 2014, potrivit ONU. Dacă situația militară din teren s-a calmat în mare parte de la semnarea acordurilor de la Minsk, au loc frecvent violențe între trupele ucrainene și cele proruse.
Rusia este acuzată de Kiev că ar avea în jur de 8.500 de oameni în teren, ceea ce Moscova dezminte, notează AFP.