Xi Jinping a vorbit și despre necesitatea de a lucra împreună pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu alimente și energie.
Înainte de începerea războiului din Ucraina, Xi a anunțat, împreună cu Vladimir Putin, „parteneriatul fără limite” dintre China și Rusia. Dar acum, liderul chinez, care tocmai a fost reales pentru un al treilea mandat la Congresul Partidului Comunist, încălcând o tradiție de o jumătate de secol, a vorbit pentru prima dată clar asupra celor trei probleme principale de pe agenda internațională pe care Putin folosește activ în confruntarea sa cu Ucraina și Occidentul: nuclear, energie și alimentație. Și i-a spus despre asta cancelarului Germaniei, țara care a suferit cel mai mult din cauza războiului gazelor dezlănțuit de Rusia.
„Președintele Xi și cu mine am fost de acord: amenințările nucleare sunt iresponsabile și provocatoare. Folosind arme nucleare, Rusia va depăși linia trasată împreună de comunitatea națiunilor”, a spus Scholz după întâlnirea cu liderul chinez citat de Reuters.
Anunțul lui Xi îi va mulțumi pe politicienii europeni care speră că China își va folosi poziția de „prieten al Rusiei” pentru a convinge Moscova să nu mai amenințe lumea cu arme nucleare, spune Joseph Gregory Mahoney, profesor de studii politice la East China Normal University din Shanghai:Remarcile lui Xi sunt fără echivoc, îndreptate atât împotriva utilizării armelor nucleare, cât și împotriva amenințării utilizării acestora. Unii le interpretează ca pe un mesaj foarte important.
Putin a declarat în repetate rânduri în legătură cu războiul din Ucraina că Rusia poate folosi arme nucleare. De exemplu, anunțând mobilizarea pe 21 septembrie, după ce trupele ucrainene au eliberat regiunea Harkov într-o contraofensivă surpriză, președintele a declarat într-o alocuție televizată că Rusia va folosi toate metodele, inclusiv armele nucleare, pentru a amenința integritatea teritorială: „Aceasta este nu un bluff.”
„Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că roza vântului se poate întoarce în direcția lor”, a adăugat Putin. Și pe 30 septembrie, la ceremonia de semnare a documentelor privind intrarea teritoriilor ocupate în Rusia, a vorbit din nou pe această temă, acuzând Statele Unite că au fost primele care au folosit arme nucleare și au creat un precedent.
Fostul președinte și acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev vorbește și mai dur. Chiar astăzi, el a scris pe un canal de telegramă că Rusia „are capacitatea de a trimite toți inamicii în iad de foc”, deși a stipulat că acesta nu este scopul. După anexarea a patru regiuni ucrainene, Medvedev a spus că Rusia va opri orice invadare asupra lor, inclusiv cu ajutorul armelor nucleare.
Propagandistii de la televiziunile de stat au amenintat in repetate randuri Occidentul cu acelasi lucru. De exemplu, Dmitri Kiselev, gazda programului Vesti Nedeli de pe postul de televiziune Rusia-1, a declarat în mai că doar racheta Sarmat a fost suficientă pentru a șterge Marea Britanie de pe fața pământului. „Aceasta este doar o lansare, Boris”, i-a spus el prim-ministrului de atunci Boris Johnson. - Anglia nu este. O dată și pentru totdeauna”.
Conducerea armatei ruse a discutat la mijlocul lunii octombrie despre posibilitatea utilizării armelor nucleare tactice în Ucraina pe fondul dificultăților de a deține teritoriile anexate, a informat recent The New York Times, citând oficiali familiarizați cu chestiunea.
La începutul lunii august, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece”: „O singură greșeală de calcul ne separă de anihilarea nucleară”.
În plus, Rusia poartă un război energetic, reducând aprovizionarea cu gaz către UE cu două treimi și trăgând cu rachete și drone kamikaze iraniene în centralele electrice din Ucraina, unde 40% din infrastructura energetică a fost deja deteriorată.
Iar blocarea porturilor ucrainene de către flota rusă la începutul războiului a dus la o creștere uriașă a prețurilor cerealelor și la amenințarea de foamete în multe țări sărace și în curs de dezvoltare. Livrările maritime din Ucraina au reluat din august, dar în ultima săptămână Rusia a încercat să se retragă din acordul cu cereale. Adevărat, Turcia, ONU și Ucraina erau hotărâte să continue exportul de produse agricole, așa că Rusia și-a reluat participarea.