Anchetatorii olandezi spun că după studierea fragmentelor, se poate afla cine este responsabil de producerea catastrofei în care au murit 289 de persoane, în iulie 2014. Ucraina, dar şi alte state din vestul Europei au acuzat rebelii proruşi din Ucraina că au doborât avionul folosind rachetă BUK furnizată de Rusia, scrie BBC.
Echipa de experți "anchetează anumite elemente care provin poate de la un sistem de rachetă sol-aer de tip BUK", a comunicat Biroul olandez pentru securitate (OVV), responsabil cu ancheta privind cauzele catastrofei. Olanda a fost însărcinată să coordoneze această anchetă, ca și pe cea penală, în condițiile în care două treimi dintre victime au fost cetățeni ai acestui stat, informează Agerpres.
Potrivit OVV, "aceste elemente au fost găsite cu prilejul unei precedente misiuni în estul Ucrainei", acestea fiind "importante pentru ancheta penală pentru că ar putea oferi informații despre cei implicați în prăbușirea zborului MH17".
"Nu putem trage concluzia, în acest moment, că există o legătură de cauzalitate între elemente găsite și prăbușirea zborului MH17", a mai spus aceeași sursă.
În schimb, Rusia şi rebelii au negat că ar avea vreo resposabilitate, dând vina pe armata ucraineană. Echipa de investigatori cuprinde specialişti din Olanda, Ucraina, Malaysia, Australia, UK şi Rusia.
Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014 în estul Ucrainei într-un moment în care în zona respectivă aveau loc lupte între separatiștii proruși și forțe guvernamentale de la Kiev. Majoritatea celor 298 de pasageri erau olandezi. Ucraina și Statele Unite afirmă că aparatul a fost doborât de o rachetă aer-sol furnizată de Moscova separatiștilor.
Avionul prăbușit în Ucraina. Anunț de ultima oră despre vinovații tragediei
La rândul său, Rusia a acuzat armata ucraineană, în timp ce Olanda a fost desemnată să conducă ancheta. Acest tribunal ar reprezenta "garanția eficientă a unui proces independent și imparțial pentru ca vinovații să fie trași la răspundere", subliniază proiectul Malaeziei, care consideră că doborârea avionului este o "amenințare pentru pacea și securitatea lumii".
Premierul olandez, Mark Rutte, a apreciat că un tribunal special al ONU este "cea mai bună opțiune" pentru a-i judeca pe cei vinovați de prăbușirea avionului. Viceministrul rus de externe, Ghennadi Gatilov, a afirmat recent că un asemenea tribunal ar fi "inoportun și contraproductiv", reamintește AFP.