Planul stabilește, pentru orizontul anului 2030, 17 obiective de dezvoltare durabilă, printre care eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educație și la sănătate, promovarea femeilor, reducerea inegalităților, combaterea încălzirii climatice, scrie Agerpres.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat 'un program care reflectă aspirațiile tuturor, de pretutindeni, de a-și duce viața în pace, în securitate și demnitate, pe o planetă sănătoasă', cerând, pentru un prim pas, 'tuturor guvernelor să adopte la Paris, în decembrie, un acord solid și universal privind schimbările climatice'.
La rândul său, în discursul de vineri în Adunarea Generală a ONU, Papa Francisc a salutat în avans acest plan, considerându-l 'un semn important de speranță', dar a avertizat că 'munca birocratică de redactare a unor liste lungi de bune intenții' și 'angajamentele asumate solemn nu sunt suficiente'.
Noul plan urmează Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, care au vizat perioada 2000-2015 și ale căror rezultate sunt mai degrabă contradictorii.
Noul plan, mai ambițios, se va aplica, pe baze voluntare, atât statelor dezvoltate, cât și celor în curs de dezvoltare, și include obiective sensibile politic, precum buna guvernare.
Potrivit experților, costurile sale ar urma să se situeze la cel puțin 3.500-5.000 de dolari pe an, pe parcursul unui deceniu și jumătate.
La Națiunile Unite, summitul dezvoltării, la care sunt așteptați peste 150 de șefi de stat și de guvern, va continua la acest sfârșit de săptămână.