Londra cere o renegociere în profunzime a protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit-ului, care menţine provincia britanică de facto în piaţa unică europeană. Bruxellesul refuză, propunând doar ajustări, iar discuţiile purtate în ultimele săptămâni rămân în impas.
David Frost, secretarul de stat pentru Brexit, a informat că el şi vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic s-au întâlnit la Londra şi au discutat despre "toate problemele la originea acestor dificultăţi".
"Dorim în continuare o soluţie negociată", a afirmat el într-un comunicat, avertizând, însă, că "decalajul dintre poziţiile noastre este încă important" şi că suspendarea "protocolului" rămâne o opţiune.
"Discuţiile tehnice vor continua săptămâna viitoare", a adăugat David Frost, "ne vom întâlni din nou vinerea viitoare".
Protocolul nord-irlandez, în vigoare de la începutul anului, menţine provincia britanică în uniunea vamală şi piaţa unică europeană, pentru a împiedica revenirea la o frontieră fizică în insula Irlanda care ar putea fragiliza acordul de pace din 1998.
Noile măsuri au perturbat aprovizionarea în Irlanda de Nord şi au provocat furia unioniştilor ataşaţi de rămânerea în cadrul Regatului Unit, reînviind tensiunile comunitare.
Londra cere în special înlăturarea dreptului Curţii de Justiţie a UE de a examina aplicarea protocolului şi înlocuirea sa cu "un arbitraj internaţional", o modificare inacceptabilă pentru europeni.
Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat, miercuri, într-o convorbire cu omologul său irlandez, Michael Martin, că trebuie găsit rapid un "rezultat reechilibrat şi durabil".
Cu o zi înainte, miniştrii UE îndemnaseră Londra să îngroape securea războiului şi să pună în aplicare ceea ce a semnat, în faţa perspectivei unor negocieri care s-ar putea prelungi până la Crăciun