Una dintre cele mai importante realizări ale lui Obama a fost reforma sistemului de sănătate, cunoscută şi sub numele Obamacare. Numărul americanilor care posedă o asigurare de sănătate a crescut cu 20 de milioane.
În mandatele lui Obama, Statele Unite au traversat o gravă criză economică. În 2009, şomajul era de 10,3 la sută, însă acum cifra s-a înjumătăţit. Iar în ultimul lui mandat, industria auto a ţării a renăscut şi ea şi a avut în 2015 cel mai bun an din istorie.
Tot pe plan intern, Obama a încercat fără succes să oprească violenţa provocată de armele de foc şi să propună o lege pentru controlul mai strict al acestora. În 2015, în Statele Unite au avut loc aproape 400 de atacuri armate în masă, iar peste 13.000 de americani au fost ucişi cu o armă de foc.
Un alt eşec al administraţiei Obama a fost cel al tensiunilor rasiale, capitol la care actualul lider de la Casa Albă lasă ţara mai divizată decât era atunci când a preluat-o. Cazurile tot mai dese ale persoanelor de culoare ucise de poliţişti albi au provocat adevărate revolte locale, dar şi proteste cu zeci de mii de oameni.
La capitolul politică externă, Obama a reuşit în cei opt ani de mandat să uşureze tensiunile istorice dintre Statele Unite şi două ţări considerate duşmane. Americanii şi cubanezii au reluat relaţiile diplomatice după 55 de ani, iar Obama a devenit primul şef al Casei Albe care a vizitat Havana în ultimii 88 de ani. De asemenea, tot el a încheiat un acord nuclear cu Iranul - lucru care a dus la atenuarea unei ameninţări din Orientul Mijlociu. La capitolul succese se încadrează şi acordul pentru combaterea încălzirii globale, semnat de 195 de state.
Pe plan extern, criticii îi reproşează lui Barack Obama retragerea trupelor din Irak, în 2011, şi faptul că nu a reuşit să oprească războiul civil din Siria, care macină această ţară de mai bine de cinci ani. Tot în ultimul mandat al lui Obama, relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece.