Daca in cazul Greciei, datoriile sunt in mare parte catre entitati publice, in cazul statului Puerto Rico banii sunt datorati, in mare parte, investitorilor privati din SUA, in special fondurilor mutuale.
Intr-un mesaj televizat, Guvernatorul Alejandro Garcia Padilla (în imagine) spus ca va solicita un moratoriu in privinta ratelor de platit si va forma o echipa care sa restructureze datoria publica.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca guvernul SUA exclude o salvare cu bani federali pentru insula cu circa 3,5 milioane de locuitori.
Puerto Rico, teritoriu SUA autoguvernat, este in recesiune din 2006
Garcia Padilla a cerut autoritatilor centrale sa permita Puerto Rico sa-si ceara falimentul pentru a-și putea amâna, pentru cativa ani, platile în contul serviciului datoriei externe.
Desi sunt teritoriu SUA iar rezidentii primesc cetatenia Statelor Unite, Puerto Rico nu are acelasi statut ca alte state sau municipalitati americane.
Asta inseamna ca nu poate sa-si ceara falimentul asa cum a facut-o, de exemplu, orasul Detroit cand n-a mai putut sa-si plateasca datoriile, pentru că nu este o municipalitate.
Într-un interviu acordat cotidianului „The New York Times”, Guvernatorul Padilla a recunoscut că Puerto Rico a intrat într-o adevărată „spirală a morții economice.”
Potrivit Reuters, Casa Albă a anunțat, luni, că va îndemna Congresul să ia în considerare schimbarea legii, pentru a-i permite insulei să-și declare falimentul.