Pacientul a sosit „în ultimele zile” împreună cu partenera sa, intrând in Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma, mai precizează ministerul italian, adăugând că aceştia şi contacţii lor sunt în izolare.
Guvernul italian a decis duminică suspendarea legăturilor aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, testarea tuturor persoanelor venite recent din această ţară şi interzicerea intrării în Italia în cazul nerezidenţilor care în ultimele două săptămâni au călătorit în Regatul Unit.
Potrivit experţilor, nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.
Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia. „Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutaţie denumită 'N501Y', precizează OMS.
Africa de Sud, care la rândul ei a semnalat vineri o variantă problematică a coronavirusului SARS-CoV-2, consideră de asemenea că mutaţia „N501Y” se află la originea creşterii numărului cazurilor de COVID-19, mai multe cercetări fiind în desfăşurare.