Într-un interviu acordat jurnalului american The National Interest, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a deplâns "expulzările" unor diplomaţi ruşi. El a acuzat Statele Unite că sunt "perseverente şi creative" limitând la trei ani durata vizelor rezervate diplomaţilor ruşi - mai redusă decât pentru ceilalţi, în opinia sa.
"Am primit o listă cu 24 de diplomaţi care trebuie să părăsească ţara înainte de 3 septembrie", a explicat el, subliniind că aproape toţi nu vor fi înlocuiţi "pentru că Washingtonul a strâns brusc şurubul procedurilor de eliberare a vizelor".
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a estimat că este o descriere "inexactă" a situaţiei. Potrivit acestuia, ruşii ştiau că aceste vize expiră după trei ani şi erau liberi să solicite reînnoirea lor.
În schimb, el a acuzat din nou Moscova că a forţat Statele Unite să concedieze angajaţii ruşi din misiunile lor diplomatice în Rusia, interzicând ambasadelor să angajeze personal local sau din ţări terţe.
"Este regretabil, deoarece aceste măsuri au un impact negativ asupra operaţiunilor misiunii americane în Rusia, potenţial asupra securităţii personalului nostru şi asupra capacităţii noastre de a avea schimburi diplomatice cu guvernul rus", a declarat presei Ned Price.
"Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri adecvate ca răspuns la măsurile Rusiei", a adăugat el, precizând totodată că expirarea vizelor denunţată de ambasadorul rus nu are nicio legatură cu acest lucru.
De mai mulţi ani, cele două puteri rivale au efectuat în mod repetat expulzări reciproce de diplomaţi, obligând uneori misiunile din ambele ţări să lucreze în situaţie de serviciu minim.
Pe fondul tensiunilor maxime, preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit în iunie la Geneva cu omologul său rus, Vladimir Putin. Ei au decis organizarea unui dialog strategic între cele doua ţări rivale, care a început săptămâna trecută, tot în oraşul elveţian.