Moderna anunță că a semnat un memorandum de înţelegere cu China pentru a produce în această ţară medicamente destinate pieţei chineze, a anunţat compania farmaceutică americană miercuri, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Beijing şi Washington.
Anunțul vine după ce Moderna a refuzat cererea Chinei de a dezvălui tehnologia vaccinului său inovator anticoronavirus în octombrie 2022. Refuzul companiei americane a dus la un colaps al negocierilor privind vânzarea acestuia în China, potrivit Financial Times. Conducerea Moderna nu a vrut să predea rețeta de vaccin. Iar China nu a aprobat niciun produs ARNm în scopuri terapeutice, iar producția în masă a acestui tip de vaccin este mai complexă decât vaccinurile existente în China: Sinopharm și Sinovac.
Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, s-a aflat miercuri la Shanghai pentru a participa la ceremonia de semnare a acestui acord, care ar putea să ducă la o investiţie de 1 miliard de dolari, potrivit cotidianului chinez cu specific financiar Yicai, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
Compania Moderna - care a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19 - nu a confirmat valoarea investiţiei, potrivit AFP.
Moderna a precizat însă că un memorandum de înţelegere a fost într-adevăr semnat.
Acordul îi va permite companiei americane să realizeze cercetări medicale, să dezvolte şi să producă medicamente ce folosesc tehnologia inovatoare ARN mesager în China, a explicat un purtător de cuvânt de la Moderna.
"Orice medicament produs în baza acestui acord va fi destinat exclusiv poporului chinez - care se confruntă cu aceleaşi provocări ca şi celelalte comunităţi din lume - şi nu va fi exportat", a precizat compania americană, care nu a dezvăluit dacă producţia de vaccinuri anti-COVID-19 este la rândul ei vizată de această înţelegere.
Autorităţile de la Beijing au refuzat până acum să autorizeze utilizarea pe teritoriul chinez a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna, precum şi a vaccinurilor create împotriva noului coronavirus de alte companii, privilegiind serurile chinezeşti.
Anunţul de miercuri confirmă revenirea investitorilor străini în China, care a renunţat la politica sa sanitară denumită "zero COVID" şi care şi-a redeschis graniţele în acest an.
Recent, Bill Gates, cofondator al grupului Microsoft, a fost primit la Beijing de preşedintele chinez Xi Jinping cu ocazia unei vizite destinate susţinerii eforturilor întreprinse de China în domeniul cercetării medicale.
Mai multe personalităţi din economia americană, inclusiv CEO-ul Tesla, Elon Musk, venit în mai, s-au deplasat la rândul lor în China în perioada recentă.
Anunţul despre investiţia companiei Moderna a fost făcut în contextul în care Janet Yellen, secretarul Trezoreriei din Statele Unite, este aşteptată în China de joi până duminică, într-o vizită care va încerca să detensioneze relaţiile dintre primele două economii ale lumii.