"Formularea a devenit celebră, pe nedrept atribuită preşedintelui George W. Bush şi anunţată a fi fost rostită în timpul discursului istoric ţinut în ziua de 1 mai 2003 la bordul portavionului USS Abraham Lincoln pentru a anunţa că „s-au încheiat marile operaţiuni militare din Irak. În această bătălie SUA şi aliaţii săi au învins”. Şi atunci, cine a rostit „Mission Accomplished“?
Răspunsul neaşteptat este că, atunci, nimeni nu a rostit cuvintele respective. Figurau în proiectul iniţial de discurs, dar au fost scoase în ultima variantă de text. Însă nimeni nu s-a mai gândit şi la bannerul pe care-l vedeţi pus pe turnul de comandă al portavionului, parte a unei foarte profesioniste (aş spune chiar savante şi creatoare de şcoală) puneri în scenă de tip eroic care trebuia să transmită întregii lumi măreţia puterii americane şi să simbolizeze un moment esenţial în lupta împotriva terorii.
Scenografia aceea a fost intens utilizată ca simbolică pentru o şcoală a propagandei eroice, aşa cum se cuvenea, pentru a anima pozitiv mentalul colectiv cu o imagine nemuritoare. În completarea mesajului simbolic, Bush, comandantul suprem al forţelor militare, a sosit la bordul portavionului nu cu elicopterul prezidenţial, ci într-un avion de luptă tip S-3 (care se află acum în Muzeul aviaţiei navale din Pensacola), ocazie de a reminti tuturor că Bush, chiar dacă nu fusese antrenat ca pilot pentru portavion, avea totuşi pregătirea specifică pentru misiuni cu interceptoarele F-102 ale Gărzii Naţionale", scrie Cristian Unteanu în Adevarul.
Citește continuarea aici!