”S-au efectuat o serie de verificări la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentanții din România au constatat că firmele controlate aveau aproximativ 50% angajați cetățeni români, iar situațiile întâlnite nu arătau încălcări majore ale legii, per ansamblu. Totuși, omologii italieni, competenți să ia măsuri, au aplicat sancțiuni, în funcție de situația întâlnită.
Însă, având în vedere că în Italia lucrează, în total, aprox. 1,5 milioane de cetățeni români, IM din România propune continuarea acestei colaborări cu instituția de profil din Italia. În plus, propune extinderea controalelor comune, în special în zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situații îngrijorătoare pentru lucrătoarele din România, precum și semnarea unui acord prin care controalele comune să aibă legitimitate teritorială”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, în informațiile furnizate în cursul acestui an de reprezentanții FLAI Puglia, se conturează următoarele fenomene, la nivelul acestei regiuni:
- din estimări, cu variație în funcție de perioada anului, în provincia Taranto se află circa 4.000 de zilieri agricoli români. Comunități numeroase de muncitori sezonieri români au fost identificate și în provinciile Bari și Foggia.
Condițiile și relațiile de muncă, mai ales cele fără forme legale și cazurile de exploatare ale lucrătorilor români - cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari români - se află, în aceeași măsură, și pe agenda atașatului de muncă al Ambasadei României din Italia.
Demersurile autorităților române s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu instituțiile italiene pentru sporirea controalelor și informarea comunității românești cu privire la drepturile avute și la riscurile muncii fără forme legale.
Acțiunile au vizat cu precădere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potențial de risc ridicat în ceea ce privește respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol, dar și Regiunile Abbruzzo și Lazio, considerate zone cu risc moderat.
De exemplu, pe parcursul anului 2015, au avut loc o serie de întâlniri ale demnitarilor români și ale reprezentanților Ambasadei României cu oficialitățile italiene din Regiunile Campania (Eboli), Basilicata (Potenza, Policoro) și Calabria (Cariati Marina, Crotone, Catanzaro, Rosarno, Reggio Calabria și Cosenza).
De asemenea, au avut loc deplasări la Foggia, San Severo, Andria, Bari, Ginosa etc. și întâlniri cu muncitorii români și cu consilierii regionali pentru muncă și imigrație de aici.
”Chiar în perioada următoare, atașatul pe probleme de muncă și sociale se va deplasa în zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajații români și pentru a discuta despre îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei.
Biroul atașatului pe probleme de muncă și sociale a început deja demersurile pentru stabilirea unor întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și ai comunităților de români”, se mai arată în comunicat.