Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și mai mulți manifestanți au fost reținuți și încătușați.
#Paris, matraquage en série malgré plusieurs blessés au sol, journalistes et street-medics sont eux aussi molestés. #manif11fevrier#greve11fevrier#manifestation11fevrier#ReformeDesRetraites#ReformesDesRetraites #CROUS#greve#NonALaReformeDesRetraites#France pic.twitter.com/HHS0I5ZDDP
— Jules Ravel (@JulesRavel1) February 11, 2023
Și la protestele precedente din capitala Franței au fost incidente violente, dar sporadice, cu mai multe vitrine sparte sau deteriorate şi cu pietre aruncate asupra poliţiei. Prefectura de poliţie a raportat 17 arestări la ora locală 18:00.
Sindicatele au făcut apel într-un comunicat să demonstreze şi mai masiv sâmbătă, 11 februarie. "Guvernul trebuie să îşi retragă proiectul fără a aştepta finalul procesului parlamentar", au arătat sindicaliştii.
Liderul CGT, Philippe Martinez, a făcut apel la greve "mai dure, mai masive şi mai numeroase", dacă guvernul "persistă" să nu asculte. "Primul responsabil este preşedintele Republicii, pentru că face din asta o chestiune personală. Când decide ceva, merge până la capăt, este periculos", a avertizat el ulterior la BFMTV.
Planul de reformare a sistemului de pensii din Franţa prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Vârsta de pensionare va creşte cu câte trei luni pe an, începând de acum şi până în 2030. Din 2027, angajaţii francezi vor trebui să aibă minimum 43 de ani de muncă, pentru a primi pensia întreagă.